Ενώ όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και το κλείσιμο της συμφωνίας πάει για τις 15 Ιανουαρίου, ένα νέο θέμα θα εισβάλει εκ των πραγμάτων στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Οι δανειστές φαίνεται ότι θα έχουν τον τελικό λόγο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών μετά την υποβολή της έκθεσης της BlackRock στην Τράπεζα της Ελλάδος με τις εκτιμήσεις της για τις αναμενόμενες ζημίες (προβλέψεις συν διαγραφές) από τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων για την πενταετία 2013 – 2017.
Οι εγχώριες τράπεζες ζητούν να εξομοιωθεί ο ελάχιστος Core Tier I στο 8%, που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Για το 2013 και το 2014 οι εγχώριες τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν βάσει μνημονίου δείκτη EBA Core Tier I τουλάχιστον στο 10% για το βασικό σενάριο. Αν η Τρόικα το αποδεχθεί, τότε θα προκύψει ένα πρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 4 δισ. ευρώ, που όμως πρέπει να περάσει στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
Η BlackRock ήλεγξε τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκτιμώντας τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για προβλέψεις και διαγραφές δανείων, σύμφωνα με δύο σενάρια, το καλό και το κακό, ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομίας και βασικών δεικτών (εκτιμήσεις για ανεργία και τιμές ακινήτων). Οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν στυλοβάτη των τραπεζικών ισολογισμών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το πόρισμα της BlackRock θα υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα, συνυπολογίζοντας τους υφιστάμενους κεφαλαιακούς δείκτες, το απόθεμα των προβλέψεων, τις στρατηγικές διαχείρισης των προβληματικών δανείων και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (οργανική κερδοφορία, συνέργειες, δρομολογημένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων). Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να γνωστοποιήσει τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα πριν από το τέλος του έτους.