Η βραδινή εργασία και το τζετ-λαγκ από τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια προκαλούν αποδιοργάνωση στα γονίδια των ανθρώπων, καθώς διαταράσσουν τον ύπνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την έκταση, την ταχύτητα και τη σοβαρότητα της ζημιάς στο βαθύ μοριακό επίπεδο, η οποία ρίχνει το σώμα σε χάος.
Το 6% των ανθρωπίνων γονιδίων (γύρω στα 1.400) εμφανίζουν μια ρυθμική περιοδικότητα στην έκφρασή τους, δηλαδή ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με το αν είναι ημέρα ή νύχτα. Ωστόσο, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου το 97% αυτών των ρυθμικών γονιδίων του ανθρωπίνου σώματος (πάνω από 1.350 συνολικά) απορυθμίζονται λόγω του ακανόνιστου ύπνου.
Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Surrey, διαπίστωσαν ότι οι καθημερινοί ρυθμοί των γονιδίων μας διαταράσσονται σοβαρά, όταν δεν κοιμόμαστε τις κανονικές ώρες.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα με 22 εθελοντές ηλικίας 22 έως 29 ετών, τους οποίους υπέβαλαν σε μια παρατεταμένη ημέρα διάρκειας 28 ωρών. Καθώς κάθε μέρα ο κύκλος ύπνου – αφύπνισης παρατεινόταν κατά τέσσερις ώρες, μετά από τρεις τέτοιες τεχνητές ημέρες, ο ύπνος συνέβη 12 ώρες αργότερα από το φυσιολογικό και στο μέσον μιας κανονικής 24ωρης ημέρας.
Στη συνέχεια, συνέλλεξαν δείγματα αίματος και ανέλυσαν την έκφραση των γονιδίων των 22 ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε, το ρολόι των περισσότερων γονιδίων είχε απορρυθμιστεί, με συνέπεια τη διαταραχή πολλών αντίστοιχων βιολογικών λειτουργιών, που ελέγχονταν από αυτά τα γονίδια.
«Δημιουργείται ένα χρονο-χάος. Είναι σαν να ζει κανείς σε ένα σπίτι, όπου σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ένα ρολόι, το οποίο μετράει διαφορετικά το χρόνο, πράγμα που φυσικά οδηγεί όλο το νοικοκυριό σε χάος», δήλωσε ο Ντερκ-Γιαν Ντικ.
Αυτό εξηγεί γιατί όσοι πάσχουν από τζετ-λαγκ, νιώθουν ναυτία, άγχος, στομαχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης και διάφορα άλλα συμπτώματα, όλα ενδεικτικά μιας γενικότερης απορρύθμισης της ισορροπίας του σώματος.