Η συχνή αλλά με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που επικαλείται το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ.
Ειδικότερα, όσοι πίνουν τρεις έως τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν περίπου 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ ή πίνουν λιγότερους από δύο καθημερινά.
Μάλιστα, κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ φαίνεται να μειώνει κατά 7%-8% τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ προστατευτικά φαίνεται να δρα ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ.
Σύμφωνα με τις έρευνες, ο καφές φίλτρου φαίνεται να πλεονεκτεί όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, ενώ η προστασία φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Υπάρχουν δύο θεωρίες που δικαιολογούν τα οφέλη του καφέ: η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού, καθώς και ότι τα συστατικά του καφέ παίζουν ρόλο-κλειδί στην καλή ισορροπία της γλυκόζης στο σώμα.
Μια άλλη επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές φαίνεται να αποτελεί γενικότερη ασπίδα προστασίας έναντι της θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Η ανάλυση έδειξε πως τα άτομα που πίνουν καφέ, είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Συγκεκριμένα, τρία ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν έως και 12% τον κίνδυνο θανάτου.