Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συναντάται σήμερα με την καγκελάριο Μέρκελ υπό τον περιορισμό που έθεσε ο εκπρόσωπός της, δηλαδή ότι θα είναι με ενημερωτική συνάντηση και όχι διαπραγμάτευση. Και για να μην «θυμώσει» ο Σαμαράς και δεν πάει στο ραντεβού, βγήκε λίγο μετά ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε και είπε πως έχουν γίνει αστοχίες και από τα δύο μέρη (Τρόικα και κυβέρνηση).
Τι μπορεί να κερδίσει ο κ. Σαμαράς; Πρώτον, ένα δισ. ευρώ στο χρηματοδοτικό κενό και δεύτερον, μια πιο ήπια αντιμετώπιση στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ούτως ώστε να μην χαλάσει η διεθνής προοπτική του success story και να μην ενισχυθεί το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα ενόψει των ευρωεκλογών… Τώρα αν αυτά βολεύουν τις στρατηγικές επιδιώξεις του Βερολίνου, κάτι θα πάρει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το μόνο που έχει πραγματικά να πουλήσει είναι το φόβητρο του Τσίπρα… αλλά και το πλεόνασμα του 2013 που εκτιμάται πλέον στα 812 εκατ. ευρώ. Η Τρόικα πάντως έφυγε χθες με ανοιχτά όλα τα καυτά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, τα ΕΑΣ, ο φόρος ακινήτων και το δημοσιονομικό κενό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον προϋπολογισμό του 2014.
Υπάρχει όμως και μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση για τις περιβόητες διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης-Τρόικας, από τους Financial Times που αποδίδουν τη δυστοκία των τελευταίων διαπραγματεύσεων όχι στα συνήθη παζάρια του πρόσφατου παρελθόντος αλλά σε μία δυναμική βαθύτερης ρήξης που αρχίζει να κυριαρχεί στις σκέψεις των δύο πλευρών.
Οι FT θεωρούν ότι οι εν εξελίξει συζητήσεις δεν συνιστούν απλά μια αλλαγή κλίμακας (ως προς την ένταση) αλλά μια αλλαγή επί της ουσίας. Η μηδέποτε ενθουσιώδης στις μεταρρυθμίσεις Αθήνα, έχει πλέον όλο και λιγότερους λόγους να συνεργάζεται.
«Αυτό που συμβαίνει πλέον είναι ότι οι πολιτικές απώλειες έχουν καταστεί προφανείς» αναφέρει ένας από τους διαπραγματευτές της τρόικας, ενώ το έντυπο εκτιμά ότι η αργοπορία στην επίτευξη της συμφωνίας δεν οφείλεται σε μια πάγια μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά στο ότι οι σκέψεις των Αθηνών αρχίζουν να οδεύουν προς κάτι που πολλοί φοβούνται ότι εξασθενεί τα κίνητρα για συμφωνία. Σύμφωνα με το άρθρο η πλέον προφανής ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον πολιτική. Και θεωρεί έτσι ότι τα κίνητρα της Ελλάδας να συνεχίσει να αποπληρώνει την Ε.Ε και την τρόικα ελαχιστοποιούνται εφόσον η κεντρική της τράπεζα μπορεί να στηρίξει τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Και επισημαίνουν οι FT: «Η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή δόσης της Ελλάδας προς την ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο. Και ως τότε λίγοι λόγοι υπάρχουν να εκταμιευθεί κάποια βοήθεια προς την Αθήνα. Πάντα υπήρχαν κάποιοι στην τρόικα που πίστευαν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. Εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταφέρουν να βρουν περισσότερους λόγους για να συμβιβαστούν, ίσως οι χειρότεροι από τους φόβους αυτούς, βγουν αληθινοί».
Με δυο λόγια όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι οριακά πια…