Γράφει η Ευλαμπία Ρέβη
Η ανεργία, ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, που συνεχώς σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός Έλληνας. Όσοι δεν έχουν δουλειά βλέπουν με φόβο το μέλλον, κυριαρχούνται από άγχος, απογοητεύονται και διαρκώς αναζητούν έναν νέο εργοδότη. Όσοι πάλι ανήκουν στους «τυχερούς», που εργάζονται, σκύβουν καθημερινά το κεφάλι, δεχόμενοι την καταπάτηση των εργατικών τους δικαιωμάτων, υπό τον τρόμο μη βρεθούν και εκείνοι στις μαύρες λίστες του ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα, εντούτοις, της ανεργίας στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο «ελληνικό».
Μετανάστες «τρώγονται» μεταξύ τους για το ποιος θα κερδίσει και σήμερα το μεροκάματο. Ο φόβος για το περιβόητο «ουδείς αναντικατάστατος», που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα των αφεντικών στην εποχή μας, αφορά σε ανθρώπους λευκούς, κίτρινους, πράσινους, κόκκινους, μαύρους, μπλε και ούτω καθεξής… Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με ρατσιστικές προεκτάσεις εκτυλίχθηκε σε χωριό της Καλαμάτας, πριν λίγους μήνες. Πολυμελής ομάδα Αλβανών επιτέθηκε σε Αφρικανό μετανάστη με γροθιές και κλωτσιές, ενώ μερικοί εξ αυτών τού πέταξαν μέχρι και καρέκλες! Ο λόγος; Μα, επειδή ο Αφγανός, που ζητούσε μικρότερη αμοιβή για την εργασία του, «μπήκε στα χωράφια» τους και, κατά τη γνώμη τους, τούς πήρε τα μεροκάματα. Μάλιστα, τόν έβρισαν, μιλώντας απαξιωτικά για το… χρώμα του!
Οι οπτικές να δει κανείς το παρόν συμβάν είναι πολλές. Κάποιοι θα πουν: «Καλά τού έκαναν!». Άλλοι: «Οι Αλβανοί είναι ρατσιστές». Κάποιοι άλλοι, έχοντας περισσότερη αυτογνωσία: «Ώστε, και οι Αλβανοί είναι ρατσιστές!». Η πιο ρεαλιστική, ωστόσο, είναι ότι οι μετανάστες βιώνουν και εκείνοι την οικονομική κρίση και αγωνιούν για το αύριο. Ήρθαν στη χώρα μας και δούλεψαν με τα χέρια τους. Και τώρα, που το μεροκάματα έχουν συρρικνωθεί, προσπαθούν να μη χάσουν ούτε ένα από αυτά. Κάνουν δουλειές, όπως η εργασία σε χωράφια, η οικοδομή κ.ά., όπου φυσικά ο Έλληνας δεν καταδεχόταν να καταπιαστεί, αλλά -ελέω κρίσης – γυρνά σταδιακά στην επαρχία και στη γεωργία, πάλαι ποτέ πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα μας. Κανείς, βέβαια, μπορεί να αποδώσει και μια πιο χιουμοριστική εκδοχή στο περιστατικό, λέγοντας: «Χρυσαυγίτες, μπορείτε να πάρετε “ρεπό”. Οι αλλοδαποί “σκοτώνονται” από μόνοι τους. Η πατρίδα θα καθαρίσει και χωρίς εσάς».