Καθώς οι δόσεις θα έρθουν με το σταγονόμετρο… δει δη χρημάτων. Καθώς οι οιωνοί των δημοσκοπήσεων δεν είναι οι καλύτεροι, δει δη… ψήφων. Το αποτέλεσμα των δύο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου. Από τα δύο κίνητρα, το πολιτικό είναι το επικρατέστερο. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η έξοδος στις αγορές στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου θα είναι το “αδιάσειστο τεκμήριο” του success story και η “μεγάλη κίνηση” που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα υπέρ της.
Τα σχέδια προβλέπουν έκδοση πενταετούς ομολόγου που θα απορροφηθεί με προσυμφωνία από μεγάλες ξένες τράπεζες σε επιτόκιο που θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 5,5% (ακούγεται για 5,7%). Το ύψος της έκδοσης θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.
Το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζσει την “κάθετη” άρνηση του ΔΝΤ και το σκεπτικισμό της τρόικας, καθώς δεν θα πρόκειται για ώριμη κίνηση οικονομικού ορθολογισμού αλλά για καθαρά πολιτική κίνηση που “εκβιάζει” τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό (υπερδιπλάσιο του επιτοκίου με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται από την τρόικα), ενώ υπάρχει και αντίφαση ανάμεσα από τη μια στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από την τρόικα και από την άλλη στην προσφυγή σε δανεισμό με τόσο υψηλό επιτόκιο. Τέλος, δεν θεωρείται αμελητέο και το επιτοκιακό κόστος, αφού το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει για πέντε χρόνια περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως περισσότερα σε σχέση με αντίστοιχου ύψους δανεισμό από την τρόικα.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το όλο εγχείρημα θα ευνοήσει κάποια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα…