Νοθευμένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί προσμίξεις άλλων ελαίων κατώτερης ποιότητας (πχ σπορέλαιο) ή νερό ή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο της υγείας και εμπεριέχει την εξαπάτηση του καταναλωτή, είτε ως προς την ποιότητα, είτε ως προς την σχέση τιμής-ποιότητας.
Εκείνο που είναι ύψιστης σημασίας, δεν είναι η συσκευασία του ελαιολάδου, αλλά η γνώση της πηγής του.
Λίγοι είναι οι καταναλωτές που γνωρίζουν για παράδειγμα ότι το Αγνό ή Γνήσιο ελαιόλαδο είναι πρόσμιξη παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου.
Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι το λάδι που έχει επανεστεροποιηθεί με διαλύτες, έχει υποστεί αποσμοποίηση, αποχρωματισμό, έχει επεξεργαστεί σε κενό αέρος ή έχει αναμειχθεί με άλλα έλαια (όπως το σπορέλαιο).
Κι όμως, οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν τέτοιο «γνήσιο» λάδι από το super-market, θεωρώντας ότι είναι παρθένο ή χύμα ελαιόλαδο από εμπόρους και λαϊκές αγορές, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του προέλευση και το τι λάδι τελικά καταλήγει στο πιάτο των παιδιών τους καθημερινά.
Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η θωράκιση της διαφάνειας και αξιοπιστίας στο σύστημα πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και έχει ξεκινήσει η απαιτούμενη προεργασία, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.
Αυτό τόνισε στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάση Πετράκου για φαινόμενα οικονομικής νοθείας στο ελαιόλαδο.
Στο πλαίσιο του ευρύ, ειλικρινή και οργανωμένου διαλόγου που ξεκινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς και οργανώσεις του αγροτικού κόσμου, θα κληθούν και οι φορείς του ελαιολάδου προκειμένου να συνεισφέρουν στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου και στην προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των νέων κοινοτικών κανονισμών, πρόσθεσε ο κ. Καρασμάνης.
Αναφερόμενος στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας και ελέγχου της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως αυτό είναι ένα από τα πλέον αυστηρά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΟΓ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβαίνουν συνεχώς σε ελέγχους σε μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου τόσο για την ποιότητα-γνησιότητα, όσο και για την ασφάλεια του διακινούμενου προϊόντος και την αποφυγή φαινομένων οικονομικής νοθείας ή παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Η χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, δεν μπορεί παρά να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση της ιχνηλασιμότητας και στην ορθή χρήση των επισημάνσεων στις ετικέτες των συσκευασιών ελαιόλαδου, από τη στιγμή που το ελαιολάδου είναι εθνικό μας προϊόν. Και για το λόγο αυτό, όπου το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης και ελέγχων χρήζει βελτιώσεων, δεν θα διαστάσει να το κάνει.