Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
‘‘Γλιτώνει’’ από τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι που τελικώς θα μετατραπεί, μέσω ΣΔΙΤ, σε ένα πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο ανάδειξης της ελληνικής οινοποιίας στο οποίο θα αναπτυχθούν και boutique hotel, μουσεία, εστιατόρια, καφέ και συνεδριακοί-εκθεσιακοί χώροι. Προβλέπεται επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ με συμμετοχή κοινοτικών, εθνικών και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που ετοίμασε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και θα θεσμοθετηθεί μέσω ΚΥΑ, θα αξιοποιηθούν τα 22.500 στρέμματα απο τα συνολικά 42.000 στρέμματα της έκτασης. Εντός αυτών προβλέπεται η δημιουργία πρότυπης μονάδας οινοπαραγωγής και άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, σε έκταση 1.500 στρεμμάτων που θα αναβιώσει την μονάδα που παρήγαγε κρασιά, αλλά και λάδι, γάλα κλπ., υψηλής ποιότητας, με τη σφραγίδα του κτήματος, έως τις αρχές της δεκαετίας του 60.
Ήδη μάλιστα, προς αυτή τη κατεύθυνση, κατατέθηκε επισήμως στην Περιφέρεια Αττικής, επενδυτική πρόταση, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ως επικεφαλής επιχειρηματιών οινοπαραγωγών, που προβλέπει την αναβίωση της παραγωγής οίνου στο Τατόι. Οι οινοπαραγωγοί εκτιμούν ότι μπορούν να αναπτυχθούν στο Τατόι, περισσότερες από 300 ποικιλίες και να λειτουργήσει μονάδα παραγωγής 250.000 φιαλών κρασιού ετησίως, η οποία μπορεί να είναι οικονομικά αυτοδύναμη.
Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει χρήσεις ξενοδοχείου (boutique hotel) στις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις του Κτήματος, πλην του κεντρικού πρώην βασιλικού θερινού ανακτόρου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο και προορίζεται για μουσείο με δυνατότητα χρήσης εστιατορίου.
Προβλέπεται ακόμη ριζική ανακαίνιση όλου του κτιριακού δυναμικού του κτήματος, που καλύπτει συνολική έκταση 15.056 τ.μ.. Δίνεται επίσης η δυνατότητα, κατόπιν έγκρισης απο το υπουργείο Πολιτισμού να γίνουν προσθήκες στα κτίρια που δεν θα υπερβαίνουν, ανά ενότητα, το 10% της υφιστάμενης δόμησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ μπορούν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας, γραφείων, εκθεσιακών-συνεδριακών κέντρων, μουσείων, εστιατορίων, μπαρ, καφέ, καφενείων, καταστημάτων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικών κέντρων άλλα και εγκαταστάσεις τυποποίησης και πώλησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων.
Επιπλέον, προβλέπονται και επενδύσεις σε υποδομές για την συγκοινωνιακή πρόσβαση και ριζική αναδιαμόρφωση όλου του περιβάλλοντα χώρου. Με τη λειτουργία του πάρκου ο Οργανισμός προβλέπει ότι θα απασχοληθούν 1.000 άτομα και θα προκύψουν 200 μόνιμες θέσεις.
Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται να μπαίνει οριστικά στο συρτάρι το σενάριο μεταβίβασης της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ και άμεσης πώλησης του σε ιδιώτη.