Η ζωή είναι πολύ μικρή, ωστόσο η συνειδητοποίηση αυτού είναι μεγάλη υπόθεση για τον καθένα από εμάς.
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες υγείας, έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο κάθε μέρα και λόγω της εμπειρίας τους αυτής ορισμένοι έχουν καταφέρει να φιλοσοφήσουν το νόημα της ζωής. Η σοφία τους αυτή προέρχεται από την εμπειρία τους γύρω από την παροχή φροντίδας και περίθαλψης σε ηλικιωμένους και σοβαρά άρρωστους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους, αλλά και την παροχή συμβουλών στις οικογένειες που θρηνούν για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την «ευκαιρία» να δουν τον καλύτερο εαυτό του κάθε ανθρώπου, στην πιο ευάλωτη ώρα της ζωής του, γράφει ο Alex Gardner στο menshealth.com.
Ακολουθήστε τις συμβουλές τους και ίσως να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο γεμάτη ζωή… αρχίζοντας από τώρα!
1) Ώρα για ανασκόπηση
Η πραγματικότητα είναι σκληρή και γι’ αυτό πολλές φορές προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας παίζοντας παιχνίδια στο κινητό, βλέποντας ώρες ατελείωτες σειρές στην τηλεόραση ή «πνίγοντας» τον πόνο μας στο ποτό.
Όταν ένας άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με κάποια σοβαρή αρρώστια, που απειλεί τη ζωή του, αναγκάζεται να κάνει βαθύτερες σκέψεις για τον κόσμο που τον περιβάλλει και τη σχέση του με αυτόν.
Ο «πατέρας» της σύγχρονης παρηγορητικής φροντίδας Dr. Balfour Mount υποστηρίζει ότι πρέπει να «απομακρυνθούμε από όσα μας αποσπούν την προσοχή και να αρχίσουμε να έχουμε περισσότερη επίγνωση των όσων συμβαίνουν γύρω μας».
Πηγαίνετε για τρέξιμο, απολαύστε μια βόλτα με το αυτοκίνητό σας, καθίστε σε ένα πάρκο και νιώστε το αεράκι στο κορμί σας. Σκεφτείτε τι έχει καταφέρει στη ζωή σας, τι θέλετε ακόμη να πετύχετε και τι από όσα κάνετε μπορεί να σας απομακρύνουν αντί να σας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θέλετε.
Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας, αλλά αναγνωρίστε τις αδυναμίες σας. Τουλάχιστον εσείς έχετε το χρόνο να κάνετε τις αλλαγές που θα θέλατε στη ζωή σας, ακόμη κι αν δεν πηγαίνατε μέχρι τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση.
2) Να είστε συμπονετικοί
Ο Dr. Ira Byock, καθηγητής ιατρικής στο Dartmouth και συγγραφέας του βιβλίου «The Best Care Possible» υποστηρίζει ότι οι άντρες είναι εξαιρετικοί φροντιστές. «Η δύναμη και το κουράγιο για να φροντίζεις κάποιον άλλον είναι ένα υγιές, αρρενωπό χαρακτηριστικό. Είναι αυτό που ένας πραγματικός άντρας θα έκανε για τον πατέρα και τη μητέρα του» ανέφερε ο ίδιος.
Δε χρειάζεται να περιμένετε να σας χτυπήσει το «κακό» την πόρτα, για να αρχίσετε να γίνεστε πιο συμπονετικοί με τους ανθρώπους.
Πλησιάζετε τους πάντες με περισσότερη κατανόηση. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλοί είστε σε αυτό.
3) Μάθετε να στηρίζεστε σε άλλους ανθρώπους
Είτε φροντίζουμε κάποιον άρρωστο συγγενή μας ή περνάμε δύσκολες ώρες στη δουλειά, έχουμε κι εμείς ανάγκη από κάποιον.
Δημιουργήστε μια ομάδα έμπιστων ανθρώπων στη ζωή σας, στους οποίους μπορείτε να στραφείτε όποτε έχετε ανάγκη. Ζητήστε τη βοήθεια και την καθοδήγησή τους.
4) Μην πολεμάτε τη ζωή
Υπάρχουν κάποιες μέρες, που το να σηκωθείς από το κρεβάτι μοιάζει σαν μια ήδη χαμένη μάχη.
«Περνάμε πολύ μεγάλο χρόνο από τη ζωή μας, παλεύοντας ενάντια στη ζωή. Βλέπουμε τα πάντα ως εχθρό, αντί ως κάτι που πρέπει να αγκαλιάσουμε» λέει ο Tom Hutchinson από το πανεπιστήμιο McGill.
«Πολλοί ασθενείς μου άρχισαν να παραδίδονται στη ζωή» προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το «να παρατάνε τη ζωή». Αρχίζουν να εστιάζουν στο παρόν και να απολαμβάνουν στο έπακρο όσα μπορούν προτού πεθάνουν.
Μην προσπαθείτε να ξεπεράσετε όποιο εμπόδιο έρχεται στο δρόμο σας. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τις συνέπειες μιας κατάστασης, που έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σας. Χειριστείτε τις προκλήσεις, αντί να προσπαθείτε να τις νικήσετε.
5) Μιλήστε για το θάνατο
Μπορεί αυτό το θέμα συζήτησης να μην αρέσει σε κανέναν, όμως μπορεί να αποκαλύψει τις τελευταίες επιθυμίες ενός ατόμου και πώς θα ήθελε εκείνος να συνεχίσουν τη ζωή τους τα αγαπημένα του πρόσωπα, όταν δε θα υπάρχει πια.
Σύμφωνα με τον Hutchinson αυτό μπορεί να επιφέρει ένα αίσθημα αγαλλίασης και εσωτερικής ειρήνης και ηρεμίας.
Ανοιχτείτε στους δικούς σας, μια στιγμή που θα κρίνετε εσείς ως κατάλληλη, και μιλήστε τους με ήρεμο και φυσικό τόνο.
6) Ελέγξτε την υπερηφάνεια σας
Μην αποκλείετε αγαπημένα σας πρόσωπα από τις πιο δύσκολες και αδύναμες στιγμές σας. Όσοι νοιάζονται για εσάς θα θέλουν να αποτελέσουν μέρος σε όλες τις πλευρές της ζωής σας.
Γι’ αυτό, μη διστάζετε να πάρετε στο τηλέφωνο το φίλο σας όταν δε νιώθετε καλά. Εκφράστε την αδυναμία σας και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, γιατί έτσι θα έρθετε ακόμη πιο κοντά με αυτούς που σας ενδιαφέρουν πραγματικά.
7) Να είστε παρόντες όταν σας έχουν ανάγκη
Όσοι έχουν συμπαρασταθεί και βοηθήσει και πρακτικά τους οικείους τους, τις στιγμές που κατέρρεαν, στο τέλος νιώθουν πιο ήρεμοι από εκείνους που δε συμμετείχαν στη φροντίδα των δικών τους λίγο πριν το θάνατό τους.
Μην το βάλετε στα πόδια, όταν φτάσει η ώρα και σας έχουν πιο πολλή ανάγκη από ποτέ. Σταθείτε στο πλευρό τους.
Αν χρειαστεί, πάρτε άδεια από τη δουλειά σας. Καθαρίστε, μαγειρέψτε, φροντίστε τους και σταθείτε δίπλα τους στο κρεβάτι. Σας έχουν πραγματικά ανάγκη και το γεγονός και μόνο ότι είστε εκεί τους προσφέρει παρηγοριά και θα δώσει γαλήνη σε εσάς αργότερα.