Γράφει η Κατερίνα Ιωάννου
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να πληκτρολογήσετε «women should», «women shouldn’t» ή «women can’t» στο Google; η αυτόματη ολοκλήρωση των φράσεων που προκύπτει μπορεί να σας εκπλήξει και να σας τρομοκρατήσει.
Η αυτόματη ολοκλήρωση της αναζήτησής σας είναι μια υπηρεσία που υποδεικνύει το περιεχόμενο της αναζήτησής σας, με βάση τις πιο συχνές αναζητήσεις και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων. Είναι, με πολλούς τρόπους, μια ουδέτερη αντανάκλαση της κοινωνίας μας. Τα πιο συχνά αποτελέσματα αυτής της αυτόματης ολοκλήρωσης της αναζήτησης είναι «women shouldn’t have rights», «women shouldn’t vote», «women shouldn’t work».
Οι αλγόριθμοι που πραγματοποιούν την αυτόματη ολοκλήρωση των αναζητήσεων αλλάζουν συνεχώς. Δειγματοληπτικός έλεγχος που διεξήχθη στις 9 Σεπτεμβρίου απέφερε τα ανωτέρω αποτελέσματα και όταν προσπαθήσαμε να αναπαράγουμε τα αποτελέσματα αργότερα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά όχι απαραιτήτως καλύτερα. Έτσι προέκυψαν αποτελέσματα όπως «women shouldn’t go to college», «women need to shut up» και «women should not speak in church».
Όποιος νομίζει ότι το διαδίκτυο δεν αντικατοπτρίζει την κοινωνία ή ότι ο σεξισμός είναι ένα πρόβλημα μικρότερης κλίμακας τον 21ο αιώνα, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτεί μετά από αυτά τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την οργάνωση UN Women, η αυτόματη ολοκλήρωση θα έπρεπε να είναι «women need to be seen as equal» (οι γυναίκες πρέπει να θεωρούνται ίσες). Η οργάνωση έχει σκοπό την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλο τον κόσμο.
Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, τα αποτελέσματα της αυτόματης ολοκλήρωσης για αναζητήσεις «men should» και «men can’t» είναι αρκετά διαφορετικές με αποτελέσματα όπως – «men should pray» – αλλά δεν προάγουν στερεότυπα και σεξιστικές συμπεριφορές.