Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Πριν καλά καλά κλείσει το εσωκομματικό “μέτωπο” για τις υποψηφιότητες του Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Καρυπίδη ως υποψήφιων περιφερειαρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου (ο Θ. Καρυπίδης τελικά αποσύρθηκε κάτω από το βάρος των έντονων εσωκομματικών παρεμβάσεων), το άνοιγμα ενός νέου είναι επί θύραις. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ακόμη πιο εντυπωσιακή πολιτική διεύρυνση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές.
Η διεύρυνση θα είναι ξανά προς στελέχη από το χώρο της κεντροαριστεράς τα οποία δεν επέλεξαν ούτε την ταλαιπωρημένη και χωρίς δυναμική “Ελιά” του κ. Βενιζέλου ούτε τον επίσης χωρίς δυναμική “τρίτο πόλο” του κ. Κουβέλη. Τα ονόματα που ακούγονται είναι ο Κρίτων Αρσένης (ανεξάρτητος ευρεωβουλευτής που όμως εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ), η κ. Λούκα Κατσέλη, ο κ. Βαρουφάκης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου…
Ένα άλλο σενάριο θέλει την κ. Κατσέλη να προορίζεται για τη θέση της διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον κ. Βαρουφάκη ακούγεται ότι είναι ήδη σύμβουλος του κ. Αλέξη Τσίπρα και τον προορίζει για βασικό διαπραγματευτή με την Ευρωζώνη και τους δανειστές…
Το “κλίμα” για την “υποδοχή” του νέου ανοίγματος από το κομματικό και εκλογικό σώμα διαμορφώνεται προσεκτικά το τελευταίο διάστημα. Τμήμα του ΠΑΣΟΚ, με τυπικότερο εκπρόσωπο τον κ. Σκανδαλίδη, μιλάει πλέον ανοιχτά για ρήξη με τη ΝΔ και συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, εντελώς πρόσφατα η κ. Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης “μετώπου ανατροπής” – η χρήση των όρων είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να “μιλάει” στο αριστερόστροφο κομματικό ακροατήριο…
Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για σταυρό προτίμησης και διεύρυνση των θέσεων υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο διευκολύνει τα σχέδια του κ. Τσίπρα, αφού του δίνει δυνατότητες για χειρισμούς μέσω της “βέλτιστης” κατανομής των υποψηφίων μεταξύ των στελεχών της διιεύρυνσης, των στελεχών της πλειοψηφίας του κόμματος, αλλά και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Ελπίζει ότι έτσι θα καταφέρει να μετριάσει τις αντιδράσεις και να αποκαταστήσει τις αναγκαίες ισορροπίες ώστε να μην επαναληφθεί μια εσωκομματική “κόντρα” εκτός ορίων με τη νέα επιχείρηση διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά…
Στη βάση αυτή, φαίνεται πως απορρίφτηκε η αρχική σκέψη για “κλειστό” ευρωψηφοδέλτιο 12 – 15 υποψηφίων, καθώς θεωρήθηκε ότι θα οδηγήσει σε οξεία αναμέτρηση και θα προκαλέσει μεγάλη εκλογική ζημιά στο κόμμα.