Τα απόρρητα αρχεία την με ένδειξη «μυστικό» ή «strictly confidential» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έβγαλε χθες στη φόρα η Wall Street Journal και σύμφωνα με τα οποία η διάσωση-ρεκόρ της Ελλάδας το 2010 έγινε για να σωθούν οι τράπεζες της ευρωζώνης και ότι πλέον η λύση είναι η δραστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά από δύο νέα νούμερα που έβγαλε η ελληνική πραγματικότητα.
Πρώτον, τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ για το μήνα Αύγουστο, είναι 14,1% κάτω από το στόχο και περιορίστηκαν στα 2,74 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου, το συνολικό ποσό είσπραξης να φτάσει τα 17,54 δισ. ευρώ και να παρουσιάζει απόκλιση της τάξεως του 5,7% έναντι του στόχου.
Δεύτερον, αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο των φορολογούμενων προς το δημόσιο τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα από τα 60,18 δισ. ευρώ που ήταν το ληξιπρόθεσμο χρέος τον Ιούλιο, να εκτιναχθεί στα 61,21 δισ. ευρώ. Έτσι, ο αριθμός των φορολογούμενων (φυσικά πρόσωπα) που έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο στα 2,8 εκατ. αυξημένος σε ένα μήνα κατά 813.000.
Οι δύο δραματικές αυτές εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη ενός γενναίου κουρέματος του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία και σε αυτό έχει απόλυτα δίκιο το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει τώρα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «ελαφρύνουν» μέρος από το χρέος της χώρας σε ένα νέο γύρο δύσκολων συνομιλιών. Το ΔΝΤ εξαρτά πλέον τη μελλοντική στήριξη από τη σημαντική μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας. Το θέμα είναι άλλωστε ψηλά στην ημερήσια διάταξη στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Η WSJ αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του δ.σ., που εκπροσωπούν περισσότερα από 40 μη ευρωπαϊκά κράτη, προέβαλαν σοβαρές αντιρρήσεις για το σχεδιασμό της διάσωσης στη συνάντηση, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα.
Υπό αυτό το κλίμα η σύνοδος του ΔΝΤ θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την Αθήνα και το Βερολίνο.