Του Ceteris Paribus
Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά. Και τίποτε δεν επιβεβαιώνει αυτή τη φράση περισσότερο απ’ ό,τι η διάσπαση του ΣΔΟΕ. Το θέμα είναι γνωστό, αλλά αυτό που διαφεύγει είναι ό,τι κρύβεται από πίσω.
Συγκεκριμένα: Όλα άρχισαν από την απαίτηση της τρόικας να χτυπηθεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, είχε εξαγριωθεί με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνική ηγεσία, σε σημείο να υπάρξουν επίσημες δηλώσεις από αξιωματούχους του ότι στην Ελλάδα «οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους».
Στη συνέχεια αυτής της κόντρας, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (εδώ σύμφωνα με τις «φήμες» υπήρξε «δάκτυλος» του ΔΝΤ) πέταξαν στα χέρια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας την «καυτή πατάτα» της λίστας Λαγκάρντ. Ο τρόπος που η ελληνική πολιτική ηγεσία… δεν αξιοποίησε την περιβόητη λίστα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι, η τρόικα απαίτησε την ανεξαρτητοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού από τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Η υπό τον κ. Θεοχάρη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήταν αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων.
Τότε η κυβέρνηση κατέφυγε στο έσχατο «κόλπο»: αποφάσισε τη διάσπαση του ΣΔΟΕ, με στόχο να κρατήσει υπό τον έλεγχό της τις μεγάλες υποθέσεις που έχουν πολιτικό ενδιαφέρον και αφορούν τμήματα της επιχειρηματικής ελίτ. Έτσι, η «λιανική» των προληπτικών ελέγχων και του ελέγχου απόδοσης του ΦΠΑ πέρασε στη δικαιοδοσία της υπό τον κ. Θεοχάρη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Οι μεγάλες υποθέσεις, όμως, έμειναν στον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του ειδικού γραμματέα κ. Παναγιώτη Στασινού, εκ Καλαμάτας ορμώμενου και ανθρώπου του κ. Σαμαρά. Στην ουσία ο εναπομείνας ΣΔΟΕ, των μεγάλων υποθέσεων, παραμένει υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού…
Ποιες είναι αυτές οι μεγάλες υποθέσεις; Παράνομος πλουτισμός – πόθεν έσχες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτες στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, απάτες σε δημόσιες συμβάσεις κ.λπ. Εννοείται ότι σε αυτές περιλαμβάνονται οι διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, ακινήτων Λονδίνου, Λίχτενστάιν κ.λπ.), η υπόθεση συμβάσεων για εξοπλιστικά συστήματα, για τα περιβόητα «υποβρύχια που γέρνουν» κ.λπ., δηλαδή «καυτές» υποθέσεις με τεράστια, έως «υπαρξιακή» πολιτική σημασία.
Με την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν την προηγούμενη βδομάδα οι κ. Στουρνάρας και Μαυραγάνης «μεταφέρονται» στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ που αφορούν τον προληπτικό έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής και τους προσωρινούς ελέγχους. Οι αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν μαζί με 192 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Αυτό που δεν μεταβιβάστηκε είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων με σημαντική «πολιτική υπεραξία», που παρέμεινε στα χέρια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Σαμαρά…
Ας θεωρηθεί βέβαιο ότι η δημοσιογραφική έρευνα θα βγάλει και άλλους «λαγούς» σε αυτή την υπόθεση…