Δεν υπάρχει μέρα που να περάσει και να μην βγει ένας παράγοντας στην Ευρώπη, είτε πολιτικός είτε οικονομικός, για να εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να απευθυνθεί στις αγορές. Είναι δε σαφές ότι δανεισμός με πάνω από 5% δεν αντέχεται, άρα δεν γίνεται. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 7,3% περίπου, αλλά αυτό επέχει πολύ από το να είναι σήμα για τη δυνατότητα να βγει η χώρα στην ελεύθερη αγορά για χρηματοδότηση. Σήμερα το κράτος με 2% – 2,5% από τον EFSF και με 4% plus από το ΔΝΤ.
Τι είναι όμως αυτό που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα, να λέει ανήμερα της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ στους ξένους ανταποκριτές ότι θα βγει με 5ετή ομόλογα στο β΄ εξάμηνο του 2014 στις αγορές. Ας δούμε τις εκδοχές:
-
1. Η δημοσιονομική προσπάθεια: το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει στο 31,1% του ΑΕΠ τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν από το 2010 έως και το 2014 (περιλαμβάνονται και μέτρα 2,1% του ΑΕΠ τα οποία έχουν ήδη θεσπιστεί για το 2014). Γίνεται λόγος για δημοσιονομική προσαρμογή 17,5% σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος κυκλικά προσαρμοσμένου, επίδοση η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία είναι μακράν η μεγαλύτερη σε κοινοτικό επίπεδο.
-
2. Η πανηγυρική επιτυχία της επιστροφής της Ιρλανδίας στον εξωτερικό δανεισμό, τέσσερις φορές πάνω η ζήτηση τίτλων από την προσφορά.
-
3. Στο ΥΠΟΙΚ βλέπουν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον σαν μία μοναδική ευκαιρία για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες της συζήτησης για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό τόσο του 2014 (στο δεύτερο εξάμηνο) αν καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων του EFSF και του ΔΝΤ, όσο και το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το οποίο ξεπερνά τα 12 – 14 δισ. ευρώ.
-
4. Η προοπτική της εξόδου στις αγορές προϋποθέτει και «πολιτική σταθερότητα» που μόνο η κυβέρνηση Σαμαρά εγγυάται, άρα το όλο σενάριο είναι και πολιτικό, δηλαδή, μην μας μαυρίσετε στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. To είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του για την προεδρία, όπου έθεσε ως διακύβευμα των ευρωεκλογών το «μέσα ή έξω από την ΕΕ»… «Πρέπει οι Έλληνες να αποφασίσουν εάν θα πιάσουν τόπο οι θυσίες τους».
-
5. Τέλος, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν πως ο Σαμαράς έχει διασφαλίσει αμερικανική συνδρομή σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα στις αγορές, γι΄ αυτό και το Βερολίνο αποδομεί την ιδέα της εξόδου στις αγορές…
Με δυο λόγια ο κ. Στουρνάρας μάλλον έχει πλάτες… Άλλωστε χθες το αποτόλμησε η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο, χρειάζεται να αντλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ αυτό το έτος.