Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει αποκτήσει πλέον και υπουργείο! Το ίντερνετ έχει πάψει προ πολλού να είναι ένας χώρος χαλάρωσης και αποφόρτισης. Πλέον το διαδίκτυο έχει γεμίσι παιχνίδια για “μεγάλα παιδιά” και έχει τη δύναμη να φτιάχνει περιουσίες και να γκρεμίζει καριέρες. Η ασφάλεια σε αυτό το “στοιχειωμένο” από ιούς και αδιάκριτα βλέμματα κόσμο, είναι πια επιτακτική ανάγκη.
Το μεγάλο σκάνδαλο, που εξέθεσε την κυβέρνηση Ομπάμα, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις άλλων ηγετών, έδειξε πόσο ρευστά και ευάλωτα είναι τα πράγματα στο διαδίκτυο. Φανταστείτε λοιπόν, αν κινδυνεύουν σελίδες με τρομερή ασφάλεια και πολύτιμες πληροφορίες, πόσο ευάλωτη είναι η σελίδα σας στο facebook ή το mail σας. Δυστυχώς όσο αυξάνεται η σημασία του διαδικτύου, τόσο αυξάνεται και η δράση τέτοιων ομάδων ή ατόμων που μπορεί να σκαρώσουν από μια απλή παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέχρι μια οικονομική απάτη και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.
Και τι κάνουμε λοιπόν; Υπάρχει ενδεδειγμένη λύση για την προστασία μας;
Κάνεις δεν μπορεί να είναι 100% προστατευμένος εδικά αν έχει μπει στο στόχαστρο από πολύ ικανούς “εχθρούς”, κάτι μάλλον απίθανο για έναν μέσο πολίτη, Όμως πιο βατοί κίνδυνοί, όπως κακοήθη λογισμικά μπορούν να προκαλέσουν αρκετή ζημιά και να ταλαιπωρήσουν τους χρήστες. Όσο πιο δημοφιλές ένα λογισμικό (π.χ. Android και windows), τόσο περισσότεροι οι κίνδυνοι. Επομένως τα λιγότερο δημοφιλή, μπορεί να μειονεκτούν σε άλλα θέματα όμως στην ασφάλεια αναδεικνύονται νικητές. Για τα mail, η λύση είναι πιο απλή και σ’ενα ορισμένο βαθμό αυτονόητη. Δεν ανοίγετε ποτέ mail από άγνωστο αποστολέα. Μια άλλη παγίδα είναι οι κωδικοί. Συχνά οι χρήστες έχουν έναν κωδικό (έστω και πολύπλοκο) και τον χρησιμοποιούν συνεχώς σε διάφορες σελίδες. Μεγάλο λάθος αφού οι ειδικοί συστήνουν διάφορους κωδικούς, ακόμα και ολόκληρες φράσεις. Κάνουν τη ζωή του χρήστη ελαφρώς πιο δύσκολη αλλά σίγουρα πιο ασφαλή.
Τα καλά antivirus είναι must για κάθε υπολογιστή. Οι ενημερώσεις είναι επίσης χρήσιμες για κάθε λειτουργικό. Πάντα κρατάτε τα πραγματικά πολύτιμα αρχεία, αποθηκευμένα σε διαφορετικές συσκευές, για να μπορείτε να τα ξαναβρείτε σε ενδεχόμενη απώλεια ή βλάβη της πρώτης.
Σε smartphone, πάντα βάζετε κωδικούς στην οθόνη, έτσι ώστε οι αδιάκριτοι ή οι κλέφτες να βρίσκουν μπροστά τους ένα εμπόδιο. Επιπλέον στις φορητές συσκευές γενικά, αποφεύγετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τέλος κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από εμπίστες σελίδες.
Τα παραπάνω βασικά και απλά βήματα θα κάνουν σίγουρα τη διαδικτυακή σας ζώη πιο ασφαλή.