O λόγος που έχουμε σήμερα ATM είναι η αγάπη του Shepherd-Barron για τη σοκολάτα. Ο Shepherd-Barron, που εργαζόταν στην εταιρεία De La Rue, η οποία εκτύπωνε νομίσματα, καθυστέρησε ένα Σάββατο και δεν πρόλαβε την τράπεζα ανοιχτή. Τότε σκέφτηκε ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μετρητά, όπως ακριβώς στις σοκολάτες στα αυτόματα μηχανήματα.
Είπε λοιπόν την ιδέα του στα αφεντικά του, οι οποίοι την παρουσίασαν στη συνέχεια στην τράπεζα Barclays.
Στις 27 Ιουνίου του 1967 το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Enfield High Street άρχισε να δίνει μετρητά από ένα μηχάνημα. Οι χρήστες εισήγαγαν ένα κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια επιστρεφόταν στον πελάτη για να αποφεύγονται οι απάτες, πληκτρολογούσαν ένα τετραψήφιο κωδικό και έπαιρναν τα χρήματά τους.
Εννέα ημέρες μετά το πρώτο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών της Barclays, η σουηδική τράπεζα Nixdorf παρουσίασε το δικό της, που ονόμαστε «Bankomat».
Ακολούθησαν κι άλλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και ένα χρόνο αργότερα τοποθετήθηκαν και στο Rockville Centre στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Το σλόγκαν της τράπεζας Chemical, που το προμηθεύτηκε, ήταν ότι η «τράπεζα ανοίγει στις 9 το πρωί και δε θα κλείσει ποτέ ξανά».
Στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ αναλογούν περίπου 150 ATM ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, μέχρι το τέλος του 2010 είχαν τοποθετηθεί 2,25 εκατομμύρια μηχανήματα, νούμερο το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2016.