Είναι μια από τις πιο γνωστές συμβουλές προς τις έγκυες γυναίκες – μην καταναλώνετε ψάρια κατά την εγκυμοσύνη δεδομένου ότι ο υδράργυρος που περιέχουν μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Τα ψάρια είναι από τις πιο κοινές πηγές πρόσληψης υδραργύρου καθώς συσσωρεύεται σε ρέματα και ποτάμια από τη φυσική διάβρωση και τα βιομηχανικά απόβλητα και μπορεί να χυθεί και στις ανοικτές θάλασσες. Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις έγκυες γυναίκες, δεδομένου ότι μελέτες συνέδεσαν τον υδράργυρο με νευρολογικές ατέλειες στην ανάπτυξη των εμβρύων.
Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ερευνά αν τα θαλασσινά είναι ο κύριος ένοχος για τη συγκέντρωση υδραργύρου στο σώμα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τους, τα ψάρια μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο το 7 % του διατροφικού υδραργύρου στο ανθρώπινο σώμα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 103 είδη τροφίμων και ποτών που καταναλώθηκαν από 4.484 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνολικά, αυτά τα στοιχεία αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 17% του συνόλου των επιπέδων υδραργύρου στο σώμα των γυναικών. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι θα πρέπει ενδεχομένως να επανεξεταστούν οι πολιτικές που συμβουλεύουν κατά της κατανάλωσης ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού η μείωση στην πρόσληψη θαλασσινών από τις γυναίκες δεν δύναται να μειώσει τα επίπεδα του υδραργύρου στο σώμα τους σημαντικά.
Μετά τα ψάρια, την υψηλότερη συγκέντρωση σε υδράργυρο σε τρόφιμα και τα ποτά είχαν τα αφεψήματα και το αλκοόλ. Είναι πιθανό κάποια ίχνη υδραργύρου να εισέρθουν στο τσάι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, αν και τα θαλασσινά είναι ένα συστατικό της διατροφικής έκθεσης στον υδράργυρο, μπορεί να ευθύνεται για λιγότερο από το ήμισυ της πρόσληψης υδραργύρου από διαιτητικές πηγές», αναφέρουν οι συντάκτες.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας υποστηρίζει ότι τα ψάρια και τα οστρακοειδή αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τις γυναίκες και τα παιδιά και οι Διαιτητικές Οδηγίες του 2010 για τους Αμερικανούς ενθαρρύνουν όλους να τρώνε περισσότερα ψάρια την εβδομάδα.