Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε έρευνα σε βάθος για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Σάμο, όπου έχασαν την ζωή τους πάνω από 20 μετανάστες μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Το περιστατικό καταδίκασε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Πρόκειται για «το διαρκές ναυάγιο της μεταναστευτικής πολιτικής», όπως αναφέρει η Ένωση. «Πόσω μάλλον όταν αυτά τα δυστυχήματα λογίζονται από τον κυρίαρχο λόγο ως θεμιτές “παράπλευρες απώλειες” των πολιτικών μηδενικής ανοχής απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά, εθίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία σε μια “κανονικότητα” μαζικών θανάτων», προσθέτει και συμπληρώνει:
«Η άσκηση κρατικής κυριαρχίας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές δεν είναι απόλυτο μέγεθος άνευ όρων και άνευ ορίων: υπόκειται στους περιορισμούς που θέτουν αφενός οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των αιτούντων άσυλο και αφετέρου η υποχρέωση της Πολιτείας για προστασία της ζωής κάθε ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκπτώσεις. Οι μέχρι σήμερα – αναποτελεσματικές εξάλλου – πρακτικές μόνο τραγικές απολήξεις θα μπορούσαν να έχουν. Το επόμενο ναυάγιο είναι περισσότερο από βέβαιο…».
Διερεύνηση σε βάθος για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής των Σοσιαλιστών, Ταϊνέκε Στρικ.
Η Στρικ, σημειώνει ότι διάφορες οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Ελλάδα ότι πιέζει να επιστρέψουν πίσω οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα χωρικά ύδατά της. Επίσης, επικαλούμενη στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, υπογραμμίζει ότι από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου 188 ενήλικες και παιδιά και τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες μπορεί να σταματήσουν μόνο με συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ασφαλές πέρασμα για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.