Καταραμένο να μη γίνει ποτέ φαίνεται ότι είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης το μέλλον του οποίου τίθεται για μια ακόμη φορά εν αμφιβόλω. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία με επικεφαλής την ΑΕΓΕΚ έστειλε στην Αττικό Μετρό “Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασίων” δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η κοινοπραξία κατηγορεί την Αττικό Μετρό για την μη επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν απο το 2006 και μπλοκάρουν την συνέχεια των εργασιών.
Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η απάντηση της Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, θα ζητηθεί απο τον ανάδοχο να αναλάβει τις ευθύνες του και να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες.
Τις δυο πλευρές χωρίζουν ακόμα οι οικονομικές απαιτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΑΕΓΕΚ από το ελληνικό δημόσιο. Απαιτήσεις οι οποίες τέθηκαν σε διαιτησία. Ωστόσο, το ΣτΕ δήλωσε αδυναμία ενασχόλησης με το ζήτημα και πολλοί ερμηνεύουν την επιστολή αποχώρησης της εταιρείας ως προσπάθεια πίεσης προς το υπουργείο Υποδομών ώστε να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα δώσει διέξοδο στο ζήτημα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση το Μετρό της Θεσσαλονίκης βαδίζει πλέον σε απόλυτα θολό τοπίο και αναμένεται, είτε συνεχιστεί ως έχει είτε επαναδημοπρατηθεί, να κοστίσει ακριβότερα από ότι αρχικά προϋπολογίστηκε, με σαφείς τις ευθύνες της δημόσιας διοίκησης.
Το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2020. Πολλοί βέβαια πλέον εκτιμούν ότι θα είναι θαύμα η ολοκλήρωση του καθώς από την αρχική του ιδέα έως και σήμερα, το έργο δεν σταμάτησε να αντιμετωπίζει προβλήματα.. Από την αρχική του περίληψη στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 1976 έως την “τρύπα του Κούβελα” στα τέλη της δεκαετίας του 80 κι από το φιάσκο της αυτοχρηματοδότησης με την σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 με τη γαλλική εταιρεία “Μπιουίκ” μέχρι την σύμβαση του 2006 με την ΑΕΓΕΚ, την πτώχευση της εταιρείας το 2010, την εξαγορά της από τον Όμιλο Μπόμπολα, τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλο και τις οικονομικές διαφορές αναδόχου και δημοσίου, το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί ως το σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας.