Στην Ισπανία το επίπεδο της διαιτησίας δεν είναι υψηλότερο από την Ελλάδα. Ούτε η αξιοπιστία για το «ήθος» των ρέφερι μεγαλύτερη. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα παίρνουν συνήθως τα σφυρίγματα, πολλές φορές και εξοργιστικά.
Στον αγώνα με την Έλτσε η Ρεάλ ήταν έτοιμη να αποχαιρετήσει δύο βαθμούς. Στο κόρνερ που κέρδισε στις καθυστερήσεις, ο Πέπε τραβάει τον αντίπαλό του, πέφτουν μαζί στο έδαφος κι ο διαιτητής δείχνει αδίστακτα το σημείο του πέναλτι.
Τί ακολούθησε; Κάποια πρωτοσέλιδα περι «κλοπής» στον Τύπο της Βαρκελώνης, η έξυπνη αντίδραση των οπαδών της Έλτσε που τηλεφωνούσαν στην Αστυνομία και έκαναν καταγγελίες επίσης για «κλοπή», όπως και η σιωπηρή τιμωρία του ρέφερι με αποκλεισμό από τους επόμενους αγώνες.
Αν είχε πάρει ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή ο ΠΑΟΚ τέτοιο πέναλτι στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα υπήρχαν πολύ εντονότερες αντιδράσεις, θα είχαν ανακαλυφθεί σχέσεις του διαιτητή με τον ευνοούμενο σύλλογο, θα είχε ξεσπάσει επικοινωνιακός πόλεμος ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και θα είχε διαλυθεί το ποδοσφαιρικό σύμπαν.
Την ίδια ώρα:
Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 25 χιλιάδων ευρώ για όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον ΟΦΗ, μέσα κι έξω από το γήπεδο. Τόσο τιμάται στη χώρα της ασυλίας, η επίθεση με μολότοφ σε τηλεοπτικό συνεργείο και στους υπαλλήλους του.
Εάν οι οπαδοί μιας ομάδας, όπως του Ολυμπιακού στη Λιβαδειά, σπάσουν όλα τα καθίσματα της εξέδρας τους και τα χρησιμοποιήσουν ως όπλα επίθεσης προς τους αστυνομικούς, μαζί με πέτρες και καδρόνια που βρουν στο διάβα τους, η τιμή πέφτει στα 2,5 χιλιάρικα.
Εάν είχαν συμβεί αυτά στην Ισπανία, στην Αγγλία, στη Γερμανία ή αλλού, οι δράστες θα είχαν συλληφθεί και θα είχαν οδηγηθεί στα κρατητήρια, ενώ οι εμπλεκόμενες ομάδες θα έπαιζαν ξανά στο γήπεδό τους την επόμενη σεζόν!
Μικρές διαφορές…