Με το που έσκασε η είδηση πως από την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί 62.000 ακινήτων, κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και εξοχικών, ο για μία ημέρα Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, με άρθρο του έβαλε κατά της κυβέρνησης για το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όπου τονίζει ότι «τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη. Είναι συστατικό ζωής. Του Έλληνα. Και απόδειξη της ιστορικής επιβίωσής του. Είναι όρος και όριον και ορισμός. Του ελεύθερου Έλληνα».
Με δυο λόγια, τράβηξε μια κόκκινη γραμμή την οποία την έθεσε σε πλαίσιο… πολεμικό.
Γενικά, στην κυβέρνηση επικρατεί σύγχυση και αμηχανία σε σχέση με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1.1.2014. Τα πρώτα που θα βγουν στο σφυρί είναι τα 62.000 προσημειωμένα ακίνητα που ανήκουν σε περίπου 50.000 δανειολήπτες με για τους οποίους έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής τα τελευταία έξι χρόνια. Τα δάνεια αυτά είναι επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά (26.000 δάνεια) που έχουν υποθηκευμένα ακίνητα. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι από τους 50.000 δανειολήπτες τουλάχιστον 15.000 εντοπίστηκαν να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεών τους, δηλαδή διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα πέραν των προσημειωμένων, αλλά κρύβονται πίσω από αναστολές της διενέργειας πλειστηριασμών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και φυσικά την ένταση που προκαλεί ο επερχόμενος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, έγινε η παρέμβαση του κ. Πολύδωρα, που φίλοι του τον αποκαλούν Byron, ο οποίος καταλήγει στο απόλυτο περιεχόμενο της προαιώνιας απάντησης «Μολών λαβέ»! Τονίζει δε στο άρθρο του πως «από αυτά τα χωράφια – να μην ξεχνάμε – ετράφησαν οι επαναστάτες του 1821, οι πολεμιστές των Βαλκανικών πολέμων, της Μικρασίας, του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης! Από καμιά άλλη επιμελητεία δεν ανετράφησαν, δεν έφαγαν ψωμί. Τα χωράφια της υπαίθρου χώρας «έζησαν» και τους καταφυγόντες εκεί στην «Κατοχή» Αθηναίους και μέτοικους στις πόλεις. Τους περίμεναν όχι με την αφθονία των αγαθών αλλά με τα ελάχιστα (των θαυματουργών «πέντε άρτων», με την πολλαπλασιαστική τους δύναμη διατροφής)».
Και καταλήγει: «Αυτά τα χωράφια επιχειρούν τώρα να τα δημεύσουν μέσω της φορολογίας, μολονότι κάτι τέτοιο είναι προδήλως αντισυνταγματικό. Το άρθρο 17 του Συντάγματος λέει: Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους και κανένας δεν την στερείται παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια ύστερα από αποζημίωση…». Η παρέμβαση Πολύδωρα είναι πολλαπλώς χρήσιμη και πολιτικά εκμεταλλεύσιμη από την κυβέρνηση και όχι μόνο.