Η πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, για την τιμή του ρεύματος που καλείται να πληρώνει στη ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος, ήταν το πέταγμα της πεταλούδας στον Ειρηνικό, που προκάλεσε τον τυφώνα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.
Τα νεύρα όλων έχουν γίνει κορδέλες.
Η ΔΕΗ αποφάσισε να κατεβάσει το διακόπτη στην Αλουμίνιον δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους. Αποφάσισε επίσης να προσφύγει στις Ευρωπαϊκές Αρχές Ανταγωνισμού δηλώνοντας ότι η τιμή που ορίστηκε από την διαιτησία αποτελεί έμμεση ενίσχυση και εφόσον κρίνεται αναγκαία η στήριξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, αυτό δεν μπορεί να γίνεται από μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία.
Στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των εμπλεκομένων, ακόμη και όταν μιλάνε για ιδιωτική διένεξη μεταξύ δυο εταιριών, βρίσκεται η γενικότερη έννοια του ενεργειακού κόστους. Ένα μέγεθος πού αναμφισβήτητα προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Γι΄ αυτό και ο τυφώνας δεν περιορίστηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ των δυο εταιριών αλλά έχει συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά.
Σχετικά καθυστερημένα και μάλλον προσεκτικά τοποθετήθηκαν οι βιομήχανοι. Ο ΣΕΒ μιλάει γενικά για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ελέγχου του ενεργειακού κόστους, ενώ οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ρεύματος δια της ΕΒΙΚΕΝ δηλώνουν ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία πρέπει να καταστεί εφάμιλλο του κόστους που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της στην Ευρώπη. Και οι δυο φορείς θέτουν θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων, ενώ η ΕΒΙΚΕΝ σχολιάζει την απόφαση της διαιτησίας σημειώνοντας πως επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες πρέπει να τιμολογούνται με το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσης συνεχούς λειτουργίας, δηλαδή τις λιγνιτικές.
Η αναφορά αυτή για τους γνωρίζοντες σημαίνει ότι οι βιομήχανοι είναι όπως συνήθως αμφίθυμοι: Να ζητήσουν τιμολόγηση του ρεύματος κατά τα πρότυπα της Αλουμίνιον προσφεύγοντας στη Διαιτησία και τα δικαστήρια; ή Να προσπαθήσουν να βρουν συμβιβαστική λύση με τον μεγάλο προμηθευτή τους τη ΔΕΗ;
Η απάντηση αναμένεται αλλά εντωμεταξύ η κυβέρνηση ανησυχεί. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η τοποθέτηση του υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου: «Η απόφαση είπε, δημιουργεί κάποια αποτελέσματα σημαντικά τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την αγορά. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη του πώς θα λειτουργήσει και κυρίως πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ και όχι μόνο με τον συγκεκριμένο πελάτη, αλλά συνολικά με τη βιομηχανία».
Έπεται συνέχεια ….