Ο Τζιν, ο Κίσι και ο Κέιγκο μας ξεναγούν στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το πρώτο ελληνικό Manga που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Πρόκειται για το πρώτο ιαπωνικό κόμικ «α λα ελληνικά», με τίτλο “Τότε και τώρα πάντα Θεσσαλονίκη”, το οποίο μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας αλλά και στη σύγχρονη πόλη, μέσα από το πρίσμα της ιαπωνικής εικαστικής τέχνης.
Το manga είναι Ιαπωνικό κόμικ που διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά κι έχει εικονογραφημένους χαρακτήρες. Οι Ιάπωνες καλλιτέχνες, όταν εξιστορούν τις ιστορίες τους σε οποιαδήποτε κίνηση, την δηλώνουν με εικόνα και γράμματα.”Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 δημιούργησε και αγκάλισασε το πρώτο manga, το οποίο θα κάνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης γνωστή στην Ευρώπη και διεθνώς” ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Μαρία Πασχαλίδου, κατά τη σημερινή παρουσίαση του κόμικ, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Το έργο των Θεσσαλονικιών Μαngatellers είναι εικονογραφημένη ιστορία, χωρισμένη σε δύο κομμάτια, στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή της Θεσσαλονίκης. Στην έκδοση, που περιέχει κείμενα στα ελληνικά και τα αγγλικά, οι ήρωες γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, μαθαίνουν για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Βασίλισσα Θεσσαλονίκη και γνωρίζουν τους μαθητές του Αριστοτέλη. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στο σήμερα κι επισκέπτονται τον Λευκό Πύργο, τη Ροτόντα, τον Άγιο Δημήτριο και άλλα μνημεία και μουσεία της πόλης.
“Η κεντρική ιδέα του έργου είναι το τι θα αφήσει η μια γενιά στην άλλη” ανέφερε ο σεναριογράφος του Manga, Ραφαήλ Βουτσίδης, ενώ ο επίσης σεναριογράφος Φύλλης Χατζόπουλος, πρόσθεσε: Όταν είδα για πρώτη φορά τους ήρωές μας να τρέχουν σε γνώρημα λημέρια της Θεσσαλονίκης”, με έπιασε συγκίνηση και χαρά ταυτόχρονα”.
Οι δημιουργοί του πρώτου ελληνικού manga δηλώνουν περήφανοι που το έργο τους θα συμμετάσχει στον 8ο παγκόσμιο διαγωνισμό της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο του 2015.
Το manga θα διανέμεται δωρεάν στα γραφεία της Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στην οδό Μαρία Κάλλας 23, καθώς και στο δημαρχιακό μέγαρο και στο φεστιβάλ βιβλίου, στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.