Νοτιοκορεάτες ερευνητές δημιούργησαν μία ομάδα θαλάσσιων ρομπότ που έχουν εκπαιδευτεί να εξολοθρεύουν μέδουσες, οι οποίες τείνουν να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως.
«Τα αυτόνομα ρομπότ μόλις εντοπίσουν τις μέδουσες τις παγιδεύουν σε ειδικά δίχτυα και τις εξολοθρεύουν με τις ειδικές προπέλες τους», αναφέρει το δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας.
Τα ρομπότ, που έχουν την ονομασία JEROS (Jellyfish Eliminating Robotic Swarm), χρησιμοποιούν GPS και κάμερα για να εντοπίζουν τις μέδουσες. Το εν λόγω σύστημα εκτιμάται πως είναι τρεις φορές πιο οικονομικό σε σχέση με το χειροκίνητο μάζεμα των μεδουσών από τις θάλασσες.
Κάθε ρομπότ κινείται στο νερό με ταχύτητα τεσσάρων έως έξι κόμβων και εξοντώνει περίπου 400 κιλά μεδουσών, μέσα σε μια ώρα. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν καταφέρει να συντονίζουν τα ρομπότ, ώστε να κινούνται ως κοπάδι των τριών.
Οι μέδουσες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημαντική μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων στους ωκεανούς. Πριν από λίγες ημέρα ένα παραθαλάσσιο πυρηνικό εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Σουηδία, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του, επειδή οι αγωγοί που μεταφέρουν νερό για την ψύξη των τουρμπινών και του αντιδραστήρα του έφραξαν από τόνους μεδουσών που εισχώρησαν από τα υποθαλάσσια ανοίγματα σε βάθος περίπου 20 μέτρων.
Το πρόβλημα μάλιστα αναμένεται να λάβει πιο ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς ερευνητές προειδοποιούν ότι οι κλιματικές αλλαγές ευνοούν την κυριαρχία των μεδουσών στις θάλασσες.