Τελικά οι συμμαθητές σας ίσως είχαν δίκιο που σας έλεγαν «φυτό» και «σπασίκλα» επειδή φορούσατε γυαλιά. Έρευνα που κάλυψε χιλιάδες ενηλίκους στη Γερμανία δείχνει να επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο της εκπαίδευσης στον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας: Οι πιο μορφωμένοι τείνουν να είναι πιο μυωπικοί, πιθανότατα επειδή περνούν ώρες με τα μάτια εστιασμένα στα βιβλία αντί στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με το in.gr, τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Μάινζ, η συχνότητα της πάθησης έχει αυξηθεί δραματικά. Στις ΗΠΑ, το 42% του πληθυσμού πάσχει από μυωπία, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 80% σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας. Και ο ταχύς ρυθμός αύξησης της συχνότητας υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.
Τέτοιοι παράγοντες που έχουν αναγνωριστεί σε προηγούμενες μελέτες είναι η εργασία που απαιτεί εστίαση του βλέμματος σε μικρές αποστάσεις, όπως το διάβασμα και η χρήση υπολογιστή, η έλλειψη δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους και η ζωή σε αστικές περιοχές.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, οι γερμανοί ερευνητές εξέτασαν 4.658 εθελοντές, ηλικίας 35 έως 74 ετών, αποκλείοντας όσους έπασχαν από καταρράκτη και όσους είχαν υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση (λέιζερ) για τη διόρθωση της μυωπίας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μυωπία γίνεται πιο συχνή καθώς ανεβαίνει το επίπεδο εκπαίδευσης. Από μυωπία έπασχε μόλις το 24% όσων δεν είχαν λυκειακή εκπαίδευση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 35% των αποφοίτων λυκείου και στο 53% όσων έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση 45 γενετικών δεικτών, οι οποίοι βρέθηκαν να παίζουν μικρότερο ρόλο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Ophthalmology, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.
Οι συντάκτες της δημοσίευσης επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες στη Δανία και την Ασία, οι οποίες έδειχναν ότι ο κίνδυνος μυωπίας αυξάνεται από την πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους όπως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όπως φαίνεται, η εστίαση του βλέμματος σε μικρές αποστάσεις -μέχρι τις σελίδες ενός βιβλίου ή μέχρι τους τοίχους της τάξης- καταπονεί τα μάτια. Οι μύες που βοηθούν το φακό του ματιού να εστιάσει είναι εντελώς χαλαροί όταν κανείς εστιάζει στο άπειρο, ενώ συσπώνται για να εστιαστεί το μάτι πιο κοντά.
Ίσως αυτό επηρεάζει τελικά το σχήμα του ματιού. Η μυωπία είναι μια διαθλαστική διαταραχή που οφείλεται σε παραμόρφωση του βολβού του ματιού, λόγω της οποίας το είδωλο εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αντί ακριβώς πάνω του. Ως αποτέλεσμα ο ασθενής δεν βλέπει μακριά.
«Το αντίδοτο για την αύξηση της μυωπίας στον πληθυσμό ίσως είναι τόσο απλό όσο οι πιο συχνές βόλτες σε εξωτερικούς χώρους» προτείνει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Όπως το θέτει ο Αλιρέζα Μιρσάνι, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, «δεδομένου ότι οι φοιτητές δείχνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μυωπίας, θα είχε νόημα να τους ενθαρρύνουμε να περνούν περισσότερο χώρο σε εξωτερικούς χώρους».