Με μια ελληνική ιστορία – παράδειγμα ξεκινά το άρθρο του ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Γκλεν Χάρλαν Ρέϊνολντς, θέλοντας να… αναδείξει μια νέα γραφειοκρατική τάξη που βγαίνει μπροστά στην Ελλάδα μετά την κρίση!
Η «Νέα Τάξη» δεν εμφανίζεται πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Usa Today, απλώς τώρα μοιάζει με πιστό ομοίωμα εκείνης που έδρασε για πάρα πολλά χρόνια στη Σοβιετική Ένωση.
Η ιστορία της Ελληνίδας που προσπάθησε να στήσει μια επιχείρηση με μακαρόν είχε γίνει πρόσφατα και θέμα στους New York Times, γράφει ο Ρέϊνολντς. Η γυναίκα, από τη στιγμή που έχασε τη δουλειά της πρόσφατα, προσπάθησε να ανοίξει μια νέα επιχείρηση με προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ψάχνοντας για το πιο πρόσφορο έδαφος… Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, της ζητήθηκε να πληρώσει προκαταβολικά τους φόρους δύο ετών! Αυτό που έμεινε στην ίδια, έπειτα από το λουκέτο που μπήκε στην επιχείρησή της, είναι:«Εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι που προσπαθούν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν στο έλεος δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ερμήνευαν κατά βούληση τους νόμους, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επωφεληθούν».
Αυτό το φαινόμενο εμφανίστηκε με ένταση στην πρώην ΕΣΣΔ, αναφέρει ο Ρέινολντς, όπου μια μερίδα ανθρώπων -μέλη του κομματικού σωλήνα- έλεγχαν τα πάντα στη χώρα. Αποτέλεσαν μια ιδιότυπη αριστοκρατία και δρούσαν στο όνομα της κοινωνίας, διαλύοντάς την.
«Οι Γραφειοκράτες στην Ελλάδα δεν σχηματίζονται από τη σκληρή δουλειά, αλλά μέσα από υπόγειες διεργασίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους, – όπως τη γυναίκα με το ζαχαροπλαστείο – να δυσκολεύονται να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους», σημειώνει στο άρθρο του ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστημίου του Τενεσί.
Παρόμοιες συνθήκες μπορεί να διακρίνει κανείς και στις ΗΠΑ, αναφέρει ο καθηγητής, όπου οι φτωχοί αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και με προγράμματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Τα χαρακτηριστικά αυτής της «Νέας Τάξης» των γραφειοκρατών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι δεν επιθυμούν να ανέλθουν στην εξουσία, αλλά να μετέχουν στον πολιτικό έλεγχο.