Η εμμονή των τραπεζών να προχωρήσουν στη δημιουργία Bad Bank η κάθε μία ξεχωριστά, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς παρατηρητές, αποβλέπει στη μετακύληση του κόστους των «κόκκινων» δανείων είτε στους καταθέτες, είτε στους φορολογούμενους. Επειδή δε το δεύτερο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, θα συμβεί το πρώτο. Η ρεαλιστική πρόταση που γίνεται από πολλές πλευρές, όπως την BlackRock και την PwC, για «κούρεμα» των επιχειρηματικών και των ιδιωτικών δανείων ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της τραπεζικής αγοράς σε υγιή βάση απορρίπτεται από τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν χώσει το κεφάλι τους μέσα στην άμμο για να μην βλέπουν την πραγματικότητα.
Οι τράπεζες δεν συζητούν «κούρεμα» δανείων με επιχειρήσεις που έχουν δανείσει, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ίδιοι οι επιχειρηματίες -ή κάποιοι τρίτοι- δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και μειώσουν ως έναν βαθμό το ύψος του δανείου και αντιπροτείνουν επιμήκυνση, ακόμα και μείωση επιτοκίων, εκτιμώντας ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Και αυτό ισχύει και για εισηγμένες στο χρηματιστήριο που έχουν μεγάλα ανοίγματα από τις τράπεζες, συμπληρώνοντας πως σε ακραίες περιπτώσεις οι τράπεζες αφήνουν ανοιχτό το σενάριο κεφαλαιοποίησης μέρος των υποχρεώσεών τους.
Η στάση αυτή είναι ακατανόητη, λένε οι παρατηρητές, καθώς το τρέχον μέσο κόστος άντλησης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι στο 2,7%-2,8% υπολογίζεται με τάση πτωτική. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 2014 οι τράπεζες θα επωφεληθούν εξ αυτού του γεγονότος με 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο ή γύρω στα 6 δισ. ευρώ σε μία τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, ακόμη κι αν τα επιτόκια χορηγήσεων περιοριστούν στο 4%-5% που ζητούν οι επιχειρηματίες, θα έχουν καθαρό περιθώριο κέρδους.