Ο Μεγάλος Συνασπισμός είναι προ των πυλών στη Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό κόμμα του, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), έφτασαν πολύ κοντά στο να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά το 1957, όταν οι Γερμανοί είχαν εκλέξει ένα μόνο κόμμα.
Το μήνυμα των ψηφοφόρων πάντως είναι σαφές: Θέλουν τη Μέρκελ να οδηγήσει τη χώρα, όπως κάνει εδώ και οκτώ χρόνια περίπου. Αλλά δεν θέλουν την ίδια κυβέρνηση.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έγραψαν και αυτοί ιστορία με τη σειρά τους, καθώς από ότι φαίνεται δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το 5% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή. Το ίδιο το κόμμα δήλωσε πως περνάει πολύ δύσκολες ώρες. Οι Πράσινοι, συγκέντρωσαν ποσοστό που μόλις αγγίζει το 8%, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και δεν μοιάζουν να αποτελούν τον ιδανικό εταίρο για μια κυβέρνηση στις παρούσες συνθήκες. Αρκετά καλύτερα πήγε το κόμμα Die Linke της αριστεράς που φαίνεται να πήρε πολλές ψήφους από τα μεγάλα κόμματα.
Έτσι λοιπόν, το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας μεγάλος συνασπισμός που θα αποτελείται από τα κόμματα CDU/CSU και τους μεγαλύτερους αντιπάλους της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Η Μέρκελ σχημάτισε ένα μεγάλο συνασπισμό κατά την πρώτη θητεία της, στον οποίο ο Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών, ο κύριος αντίπαλος της για την Καγκελαρία, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος όμως έχει αποκλείσει την επιστροφή του στην κυβέρνηση σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνάδελφοί του θα αρνηθούν μια πρόσκληση για διαπραγμάτευση.
Το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού και μάλιστα υπό τους όρους μιας τόσο ευρείας εκλογικής επικράτησης των Χριστιανοδημοκρατών, είναι μάλλον το καλύτερο σενάριο για τα σχέδια της Μέρκελ.
Η εμμονή της στη λιτότητα είναι βέβαιο πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο πως θα μοιάζει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που στις πρώτες δηλώσεις της μετά την εκλογική νίκη της η Μέρκελ έσπευσε να προαναγγείλει συνέχιση της λιτότητας, δηλώνοντας δήλωσε «δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Ο Μεγάλος Συνασπισμός βολεύει άριστα τη Μέρκελ, διότι τώρα θα συνεχίσει την «πίεση», με την υποστήριξη και των Σοσιαλδημοκρατών κι έτσι δεν θα είναι μόνο το κόμμα της που θα αναλάβει το ρίσκο να τεντώσει το «σχοινί» της λιτότητας για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, όταν μπορεί πολύ εύκολα να «σπάσει».