Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνουν πιο συχνές, αλλά και πιο σοβαρές στο μέλλον, προειδοποιούν οι επιστήμονες..
Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Χιου Μπερντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λίνκολν και ο καθηγητής κοινωνιολογίας Στιβ Μάθιουμαν του νεοζηλανδικού πανεπιστημίου του Όκλαντ, εκτιμούν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από έναν συνδυασμό προβλημάτων τόσο στην πλευρά της ζήτησης ηλεκτρισμού όσο και της προσφοράς.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος απειλείται από διάφορες αιτίες, όπως η σταδιακή εξαφάνιση της πρώτης ύλης των ορυκτών καυσίμων, η δυσκολία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καλύψουν το κενό, η γήρανση του εξοπλισμού των ηλεκτρικών δικτύων, τα όλο πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Οι επενδύσεις για υποδομές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι λιγοστές και τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιο εύθραυστα από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι», ανέφερε ο Στιβ Μάθιουμαν.
«Η πραγματικότητα είναι άκρως ανησυχητική αν σκεφτεί κανείς την ολοένα αυξανόμενη αλληλεξάρτηση του κόσμου από τον ηλεκτρισμό», πρόσθεσε.
Τα κλιματιστικά αποτελούν τελευταία την κυριότερη αιτία για την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, κυρίως το καλοκαίρι. Καθώς χώρες με τεράστιο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία, υιοθετούν τις ίδιες συνήθειες με τους Δυτικούς, το πρόβλημα αναμένεται να χειροτερέψει στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο Χιου Μπερντ εκτιμά ότι η ενεργειακή ζήτηση για κλιματιστικά το 2100 θα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 2000. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο στις ΗΠΑ, οι ετήσιες ζημιές από τα κατά καιρούς μπλακ άουτ φθάνουν τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια.