Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Τελικά ο θυμός φέρνει… ευτυχία

Είστε από εκείνους που προσπαθούν σε μία έντονη κατάσταση να κρατήσουν τον θυμό τους και να μην εκδηλώσουν με ακραία συμπεριφορά τα όσα αισθάνονται; Νομίζετε πως καταπιέζοντας τα έντονα σας συναισθήματα θα έρθετε πιο κοντά με τους άλλους με τους οποίους είστε θυμωμένοι; Μάλλον κάνετε λάθος! Ο θυμός πρέπει να εκδηλώνεται, γιατί αλλιώς δεν θα είστε ευτυχισμένοι.

Ο θυμός είναι ένα έμφυτο και απαραίτητο συναίσθημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι διαθέτουμε ένα «βιολογικό σύστημα θυμού» που προστατεύει εμάς αλλά και το συμφέρον μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

Τι θα συνέβαινε λοιπόν εάν αυτό το σύστημα δεν υπήρχε;

Σύμφωνα με το onmed, η ψυχολόγος Λήδα Κοσμίδη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCSB δηλώνει ότι αν δεν εκδηλώναμε ποτέ θυμό όχι μόνο δε θα ήμασταν ευτυχείς αλλά θα κατέρρεαν οι κοινωνικοί δεσμοί που μας κρατούν ενωμένους.

Τα ίδια συστήματα που πυροδοτούν το θυμό μάς βοηθούν επίσης να ρυθμίζουμε τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ μας. Εάν εκφράσουμε θυμό τότε το άτομο που έχουμε απέναντί μας θα ζητήσει συγγνώμη ή θα αλλάξει τη συμπεριφορά του. Έτσι, διορθώνεται η προβληματική σχέση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων