Το έναυσμα των αντιπαραθέσεων για το ΠΑΣΟΚ, τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, τη διεύρυνση, ενδεχομένως και το θέμα της ηγεσίας, πιθανολογείται ότι θα δοθεί σήμερα –με θεσμικό και οργανωμένο τρόπο- στο Πολιτικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει στις 12:00 το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να ακολουθήσει η προγραμματισμένη για το Σάββατο Κεντρική Επιτροπή. Το χάσμα στο εσωκομματικό πεδίο προς το παρόν αποτυπώνεται σε δύο διαφορετικά κείμενα που έχουν διακινηθεί, όπως σημειώνει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Το πρώτο προέρχεται από πρωτοβουλία στελεχών με αναφορές στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο, που έχουν αποστασιοποιηθεί εμφανώς από τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Στο κείμενο, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και αναμένεται να υπογράψουν πάνω από 1.000 άτομα, κατηγορείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συμπλήρωμα της ΝΔ και ζητείται ο τερματισμός της σύμπραξης με τη Δεξιά «και τη μνημονιακότερη των μνημονίων πολιτική της». Επιπροσθέτως, καταγγέλλονται τις πολιτικές της «εξαθλίωσης», τονίζοντας ότι «εφαρμόζονται στο όνομα της δήθεν πολιτικής σταθερότητας και των δήθεν μεταρρυθμίσεων».
«Συγκυβέρνηση της «κεντροαριστεράς» με τους εκφραστές της συντήρησης και την εύνοια της διαπλοκής δεν μπορεί να υπάρχει, μια προοδευτική παράταξη έχει συνομιλητές και συνεργάτες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις», σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο η Ελιά αποκαλείται «αποστεωμένο», «παραδομένο» και «ηττημένο» πολιτικό μόρφωμα.
Το δεύτερο κείμενο, που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, έχει τίτλο «Αν όχι τώρα, πότε» και υπογράφεται από τους Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Παντελή Καψή, Αθηνά Δρέττα, Κώστα Σπηλιόπυλο και Θανάση Χειμωνά, ενώ ρόλο έχουν διατελέσει –χωρίς να έχουν υπογράψει- οι Γιάννης Μανιάτης και Χρήστος Πρωτόπαπας.
Τα στελέχη αυτά ανήκουν στους λεγόμενους «μεταρρυθμιστές», απηχούν τις απόψεις Βενιζέλου και προκρίνουν την Ελιά ως λύση για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχουμε παντρευτεί τη ΝΔ ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτουν και τάσσονται εξίσου κατά της λιτότητας και κατά του λαϊκισμού. Ακόμη υπογραμμίζουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ζητούν η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.