Με νέες φορολογικές παρακρατήσεις σοκ από 27 έως και 200 ευρώ στις συντάξεις αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2014, θα υποδεχθεί σε λίγες ημέρες την Τρόικα η κυβέρνηση. Για την προετοιμασία του τελικού κύκλου διαπραγμάτευσης έγινε σύσκεψη 3,5 ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων, καθώς η Αθήνα έστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και αναμένει την ημερομηνία άφιξής τους. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το δημοσιονομικό κενό επικαιροποιημένο είναι περί τα 11 δισ. ευρώ.
Προ ημερών πάντως ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο στους Financial Times για μαξιμαλιστική προσέγγιση των ζητημάτων από την τρόικα και ζήτησε ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους δανειστές, δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμά ότι «δεν περνούν» αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.
Στο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη αγωνία, γιατί αν αρχίσουν αδιέξοδες κόντρες με Τρόικα, θα έχει επιπτώσεις στην άσκηση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Γι΄ αυτό και περιμένει να δει πόση πίεση θα ασκήσουν οι Τροϊκανοί. Πάντως, λέγεται ότι αν οι πιέσεις των δανειστών οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση, θα προκληθεί μείζον θέμα στην ΕΕ, δεδομένης και της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου για τη νομιμότητα των απαιτήσεων των δανειστών.
Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «εάν μέχρι το τέλος του 2015 η Αθήνα έχει ανταποκριθεί σε όλες της τις δεσμεύσεις και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και προκύψει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι» και διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται «για ένα πολύ μικρότερο ποσό σε σχέση με την μέχρι τώρα δανειακή βοήθεια» και τόνισε ότι «εάν αυτό είναι αναγκαίο θα το δούμε στα μέσα του χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Οι μεταρρυθμίσεις που μέχρι τώρα έχουν συντελεστεί δεν έχουν αποδώσει ορατά αποτελέσματα ούτε στην δημοσιονομική εξυγίανση, ούτε έχουν ανοίξει κάποια προοπτική στην οικονομία. Αντίθετα, οι απολύσεις και τα λουκέτα συνεχίζονται, ανακυκλώνοντας το αδιέξοδο. Οικονομικοί παρατηρητές φοβούνται ότι έχει επέλθει φορολογική εξάντληση των πολιτών και ότι αυτό θα φανεί στους 3 με 6 επόμενους μήνες.