Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορηγεί προς την Ελλάδα αυξημένη ρευστότητα, θα περίμενε κανείς να υπάρχει αυξητική τάση και στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει σε ανάλογο βαθμό.
Ο επικεφαλής της ΕΤΕΠ, του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο, με ενεργητικό 512 δισ. Ευρώ, Werner Hoyer, μιλώντας στην Καθημερινή, εξήγησε τους τρεις βασικούς λόγους που μπλοκάρουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Πρώτος και βασικός η γραφειοκρατία: «Ήμασταν σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων εδώ και χρόνια, αλλά η κατάσταση με τα συμβόλαια και τις παραχωρήσεις ήταν καταστροφική και μας πήρε χρόνια να καθαρίσουμε το τοπίο και να προχωρήσουμε» εξηγεί ο κ.Hoyer.
Από την άλλη πλευρά, εξίσου σημαντικός λόγος σύμφωνα με τον κ. Hoyer είναι η κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, που είναι και οι μεσολαβήτριες μεταξύ της ΕΤΕΠ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως λέει, «και εγώ δέχομαι παράπονα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν βλέπουν ετοιμότητα από τις ελληνικές τράπεζες να βοηθήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις ζητάω από συναδέλφους μου να πάνε και να δουν τι έχει πάει λάθος».
Το τρίτο πρόβλημα που εντοπίζει στην ελληνική περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές επενδυτικές προτάσεις. «Οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν είναι φιλόδοξοι με τις ελληνικές επενδύσεις. Προτιμούν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», λέει ο επικεφαλής της ΕΤΕΠ
«Ελάτε με καλές προτάσεις και θα τις χρηματοδοτήσουμε. Μπορούμε να βάλουμε εμείς την πραγματογνωμοσύνη ώστε να εξελίξετε καλύτερα το επενδυτικό σας σχέδιο. Δοκιμάστε το!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Werner Hoyer κάνει επίσης λόγο για αδυναμίες της Ελλάδας στους τομείς της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. «Ικανότητες υπάρχουν, αν πάτε σε επιστημονικά κέντρα θα βρείτε Έλληνες ερευνητές που στέκουν παγκοσμίως, αλλά μερικές φορές εργάζονται υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες. Θα ήταν πολύ ευεργετικό για την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας να γίνουν επενδύσεις εκεί» σημειώνει.
Τέλος ο κ. Hoyer δίνει τα εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα για το γεγονός ότι πήγαν κόντρα στο ρεύμα, με τις αποφάσεις που πήραν. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θα ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο στη Γερμανία ή στη Δανία».