Τέλος στο πάρτι με τα παχυλά εφάπαξ προς τους εργαζόμενους του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), που έφθαναν μέχρι και τα 200.000 ευρώ κατά τη συνταξιοδότησή τους, βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ζητήσει να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων που αποχώρησαν τα τελευταία δέκα χρόνια από τον Οργανισμό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κατέβαλαν το 45% φορολόγησης την ημέρα που εισέπραξαν τις 200.000 ευρώ.
Το απίστευτο στην υπόθεση είναι το θέμα το έθιξε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Οργανισμό Γιώργος Παπαστεργιόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας (θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΟΠΕ με το INVEST IN GREECE).
Ο κ. Παπαστεργιόπουλος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να μην τίθεται -όπως γίνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις- για το εναπομείναν προσωπικό του ΟΠΕ σε διακινδύνευση η είσπραξη της επίμαχης παροχής, για την οποία όπως ισχυρίστηκε, έχουν καταβληθεί οι ανάλογες εισφορές.
Ο κ. Μηταράκης αντέτεινε ότι τα ποσά για την κάλυψη των ασφαλιστικών συμβολαίων των εργαζόμενων στον ΟΠΕ κατέβαλε εξ ολοκλήρου ο ίδιος Οργανισμός και μάλιστα κατέθεσε σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν έχει τα κεφάλαια και ως εκ τούτου για κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τα 200.000 ευρώ, πρέπει να το ποσό αυτό να κοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διευκρίνισε τέλος ότι το ΠΔ 178/2002 δεν υποχρεώνει τη συνέχιση του ομαδικού αυτού ασφαλιστικού προγράμματος και πλέον είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών, να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτό.
«Είναι κρίμα ένα θέμα το οποίο είναι εθνικό, στρατηγικό, που έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, να το κινούμε με συνδικαλιστικό κριτήριο των 150 εργαζομένων που είχαν αυτό το συμβόλαιο», παρατήρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.