Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκαλεί ρίγη ανησυχίας στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης εν όψει της χειμερινής περιόδου, οπότε και θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές, αλλά και ελλείψεις ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει στρες τεστ για το ενδεχόμενο να διακοπεί ή να μειωθεί η προμήθεια αερίου, ενώ όλα τα εναλλακτικά σχέδια στρέφονται στην αγορά του LNG και τους δύο βασικούς προμηθευτές, δηλαδή τη Νορβηγία και την Αλγερία.
Εάν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και κυρίως στις χώρες εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής προμήθειας. Οι περισσότεροι αγωγοί αερίου της Ευρώπης είναι σχεδιασμένοι για ροή προς μία κατεύθυνση, δηλαδή από τα κοιτάσματα αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
Οι προηγούμενες εμπειρίες από τις κρίσεις του 2006 και του 2009, οδήγησαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναστροφή της ροής στους αγωγούς από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή από τον νότο προς τον βορρά, ενώ η Γερμανία από το 2011 εφοδιάζεται με αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream, o οποίος το μεταφέρει απ’ ευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας πλήρως την Ουκρανία.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να μην ανησυχεί.
Ωστόσο οι χώρες των Βαλκανίων και η Τουρκία πιέζονται όχι μόνο από τον κίνδυνο μείωσης των ποσοτήτων αλλά και αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου, αφού θα κληθούν να στραφούν στην αγορά του LNG όπου οι τιμές για παραδόσεις τον χειμώνα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Σε ότι αφορά το ελληνικό σύστημα η ροή του εφοδιασμού δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής προβλήματα, αν και οι παραδόσεις είναι μειωμένες κατά 22% λόγω της κρίσης. Σε περίπτωση που η ροή διαταραχθεί, η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει να διατηρεί συνεχώς γεμάτο το τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας.