Μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2013, η Ελληνο-γαλλική και Διεθνής Ένωση SDMed οργανώνει στην Αθήνα έναν ηχητικό περίπατο στην πόλη: μια σειρά εκδηλώσεων που φιλοξενούνται τόσο από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Αθήνα) όσο και από το Hellenic American College ( Μασσαλίας 22, Αθήνα) αλλά και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ( Σίνα 31, Αθήνα).
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα τεσσάρων Υπουργείων: Πολιτισμού, Υγείας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Κύριος διοργανωτής του συνεδρίου, το Διεθνές δίκτυο SDMed, είναι γνωστό για τις εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και για τις έρευνές του στον τομέα της αειφορικής κατασκευής, της αειφόρου πόλης και των οικογειτονιών, στη λεκάνη της Μεσογείου. Αυτή τη φορά, προσκαλούνται ειδικοί από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, από τη βιομηχανία και από δημόσιους οργανισμούς, πόλεις και δίκτυα πόλεων σε όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τις καινοτόμες εργασίες και εφαρμογές τους γύρω από τον ήχο, το θόρυβο και τους τρόπους μείωσής του, το ηχητικό design και τα ηχοτοπία.
Για το σκοπό αυτό, διεξάγονται επίσης δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τη διεκδίκηση των βραβείων: «Echopolis Soundscape Award» και « EchoPolis Mobile Award ». Ο τελευταίος διαγωνισμός είναι τύπου “pocket film”, αφορά σε νέους και η απονομή των βραβείων θα γίνει μέσα στο 2014.
Το Διεθνές Συνέδριο αλλά και η παράλληλη Έκθεση “ECHOPOLIS” προσφέρoυν μια πλατφόρμα διεπιστημονικού διαλόγου και παρουσίασης καινοτόμων ερευνών και λύσεων στον τομέα της ένταξης του ήχου και της ακουστικής άνεσης στα ΚΤΙΡΙΑ, στη ΓΕΙΤΟΝΙΑ και στην ΠΟΛΗ αλλά και αντιμετώπισης του θορύβου από τις ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και των επιπτώσεών του στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ… και διαρθρώνεται γύρω από τα παρακάτω μεγάλα θέματα :
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΠΟΛΗ-ΑΕΙΦΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ-ΟΙΚΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
1. Ο ήχος στην συγκινησιακή αρχιτεκτονική και στην συγκινησιακή πόλη
2. Ηχητικό design και οικο-καινοτομία στις πόλεις.
3. Ο ήχος και ο θόρυβος στην αειφόρο πόλη και στις οικογειτονιές
4. Αντιμετώπιση του θορύβου μέσω βελτιστοποιημένων συνδυασμών φυσικών και τεχνητών μέσων
5. Εξισορρόπηση της ενεργειακής απόδοσης, της θερμομόνωσης, της ακουστικής άνεσης και της ποιότητας αέρα στα κτίρια
6. Ο ήχος στο αειφορικό κτίριο και στα συστήματα πιστοποίησης της αειφορικής κατασκευής
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΥΓΕΙΑ
1. Χαρτογραφία του ήχου και του θορύβου- Στρατηγικοί χάρτες θορύβου
2. Έκθεση στον θόρυβο και επιπτώσεις στη υγεία, σχέδια δράσης θορύβου, χάρτες όχλησης.
3. Ήχητικό περιβάλλον, θόρυβος, μουσική, αστική ελκυστικότητα και αειφόρος τουρισμός
4. Hχοτοπίο, Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός
5. Ηχητική κληρονομιά και ηχοτοπία
6. Γεωγραφία του ήχου, ηχητικά τοπία-Ηχητική οικολογία
7. Ήχος, θόρυβος και υποδομές μεταφορών
8. Θόρυβος αεροπορικών, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών και μέτρα μείωσης
9. Ο θόρυβος των αιολικών συστημάτων και οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία
10. Ο θόρυβος στο σχολείο, επιπτώσεις στην υγεία και στη μάθηση.
Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εμπειρίες και έργα από πόλεις και περιφέρειες απ’όλο τον κόσμο: Rio de Janeiro, Παρίσι, Αθήνα, Βερολίνο, Λισσαβώνα, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Konohana/Osaka, La Courrouze/Rennes, Ξάνθη, Haute-Provence, Ile-de-France, Grand Lyon, Μασσαλία, Toulouse,Grenoble, Tunis, Alcantara, Caceres, Πέραμα, Porto…
Η εκδήλωση επικεντρώνεται αυτή τη χρονιά σε μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις : στην ακοή.. και πραγματεύεται την ηχητική ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και τους τρόπους, τα μέσα και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε οι ήχοι, ο θόρυβος, η μουσική, ν’αποτελέσουν στοιχεία σχεδιασμού και εμπλουτισμού της αειφορίας στις πόλεις και στις γειτονιές. Σχετικά πρόσφατα, οι έννοιες του ηχοτοπίου και του ηχητικού design εγκαταλείπουν τα ερευνητικά εργαστήρια και εισβάλλουν στην αγορά, στον κόσμο των επαγγελματιών, στις συζητήσεις μεταξύ σχεδιαστών και όλων όσων ασχολούνται με την εφαρμογή, από τους μηχανικούς μέχρι τις εταιρείες εξοπλισμών και εγκαταστάσεων. Η έρευνα σε σχέση με τα ηχοτοπία θεωρεί τον περιβαλλοντικό θόρυβο ως «πόρο» και όχι ως «απόβλητο». Αυτή η θεώρηση σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και με την οικονομική διάσταση στον τομέα του ήχου και του θορύβου.
Όπως δηλώνει η Στέλλα Κυβέλου, Επ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του SDMed: «ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα της εκδήλωσης είναι λοιπόν να επανεφεύρουμε τη συγκίνηση στην πόλη, να την αισθανθούμε ακούγοντας τους ήχους της, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση της ελπίδας, στην πόλη που καταρρέει και αποδομείται κοινωνικά, λόγω της κρίσης. Η σύγχρονη και η μελλοντική πόλη κατακλύζεται, άλλωστε, από δίκτυα, από διασυνδέσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και με άλλες αστικές και χωρικές κλίμακες (την περιφέρειά της, τον εθνικό και υπερεθνικό χώρο), χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες για τη ρύθμιση των λειτουργιών της. Έτσι, μια επιχείρηση ένταξης των αισθήσεων και συγκινήσεων στο σχεδιασμό της αειφόρου πόλης δεν μπορεί παρά να θεμελιωθεί στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και να συμπορευτεί με την εξέλιξή τους. Έννοιες όπως η διαδραστικότητα με τον χρήστη και τον κάτοικο της πόλης, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινής ζωής και αποτελούν μεγάλα ζητήματα της Εκδήλωσης, προς συζήτηση και ανταλλαγή.»
Η σειρά εκδηλώσεων ΕCHOPOLIS 2013 φιλοδοξεί να είναι η πρώτη ενός επαναλαμβανόμενου θεσμού που θα πραγματοποιείται σε πόλεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Φιλοδοξεί ακόμη να συστρατεύσει πόλεις στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο σε ένα κοινό σκοπό : την αειφορία του αστικού περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ», η SD-Med και το Πάντειο Πανεπιστήμιο οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση Δημάρχων αλλά και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού ECHOPOLIS CLUB που θα πραγματοποιήσει το επόμενο ραντεβού του και πάλι στην Αθήνα, στο τέλος της Προεδρίας της στην ΕΕ, τον Ιούνιο του 2014.