Από την Ι.Μ.Δημητριάδος και Αλμυρού
Επιστημονικοί Κλάδοι – Συναφή Επιστημονικά Αντικείμενα Διεπιστημονικές Συνεργασίες, Διαθεματικότητα και Διάδραση
Βόλος, 29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2014 – Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Μελισσιάτικα Βόλου
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Βόλου
Την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., ξεκινά στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, στα Μελισσιάτικα, το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο «Η Ψαλτική Τέχνη ως αυτόνομη επιστήμη». Το Συνέδριο διοργανώνεται από τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη με διευθυντή τον Κωνσταντίνο Χ. Καραγκούνη. Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Βόλου.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, την Κυριακή 29 Ιουνίου, παρουσιάστηκε επίσης η δεύτερη έκδοση του Τομέα Ψαλτικής, που έχει τίτλο «Επιτεύγματα και προοπτικές στην έρευνα και μελέτη της Ψαλτικής τέχνης» και είναι αφιερωμένο στο έργο του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας Γρηγόρη Θ. Στάθη. Πρόκειται ουσιαστικά για τα πρακτικά του Διήμερου που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμή του καθηγητή Γρηγόρη Στάθη στο Βόλο, το 2012. Στην παρουσίαση, θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο καθηγητής για να παραλάβει το πόνημα και να χαιρετίσει την έναρξη του Συνεδρίου, ενώ η ομιλία του με τίτλο «Ορθογραφία Ίσου – Ολίγου – Οξείας» θα παρουσιαστεί στην πρώτη συνεδρία της 3ης Ιουλίου.
Το Συνέδριο έχει σαν στόχο του την αντιμετώπιση της Ψαλτικής Τέχνης (της Βυζαντινής, μετα-Βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης εκκλησιαστικής μουσικής της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) ως αυτόνομης επιστήμης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προσδιορισμού των επιμέρους επιστημονικών κλάδων, των συναφών επιστημονικών αντικειμένων και των σχετικών προς αυτήν επιστημών. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 70 επιστήμονες (από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Ρωσία, τον Λίβανο και τις Η.Π.Α.) με 60 εισηγήσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων στην Ψαλτική, όπως ενδεικτικά της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Φιλολογίας, της Ιστορίας, της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας, της Ιατρικής, της Ακουστικής και των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, και φυσικά της Μουσικολογίας.
Το λεπτομερές πρόγραμμα των ομιλιών έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, στην διεύθυνση www.tomeaspsaltikis.gr. Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη, και για διευκόλυνση όσων θέλουν να το παρακολουθήσουν, θα υπάρχει ειδικό λεωφορείο που θα ξεκινά κάθε πρωί στις 8:30 από το Δημαρχείο του Βόλου (κατ’ εξαίρεση, το βράδυ της Κυριακής 29.6, θα υπάρξει λεωφορείο στις 7:30 από τον ναό της Αναλήψεως). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συμμετοχής στα γεύματα του Συνεδρίου, η οποία όμως είναι επί πληρωμή (5 ευρώ κατ’ άτομο ανά γεύμα) και απαιτείται οπωσδήποτε προεγγραφή.
Για περαιτέρω πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, στα τηλέφωνα 2421093553 και 2421093594 ή στην δικτυακή διεύθυνση tomeaspsaltikis@gmail.com .