Τα περικάρπια σιλικόνης -τα γνωστά «βραχιολάκια»- μπορούν να “υποστηρίξουν” έναν αδύναμο οργανισμό, όπως δηλώνουν οι κατασκευαστές τους. Αυτό ωστόσο αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες.
Τώρα, μια νέα μελέτη στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον έρχεται να καταδείξει άλλο ένα όφελος που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι επιστήμονες από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Όρεγκον σημειώνουν ότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες χημικές ουσίες και θα ήταν καλό, αν η επιστήμη μπορούσε να καθορίσει ποιες από αυτές θα μπορούσαν, δυνητικά, να συντελέσουν στην εκδήλωση κάποιας ασθένειας.
Η δυνατότητα της σιλικόνης να απορροφά πολλές και διαφορετικής προέλευσης χημικές ουσίες επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την έκθεση του οργανισμού σε αυτές.
Για την εκπόνηση της μελέτης τους οι ερευνητές από το Όρεγκον χρησιμοποίησαν άτομα που φορούσαν τα βραχιόλια σιλικόνης σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικό χρόνο και απέδειξαν ότι τα περικάρπια είχαν απορροφήσει 49 χημικές ουσίες, όπως τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ανάπτυξη όγκων και γενετικών ανωμαλιών σε πειραματόζωα.
Με τη νέα μέθοδο απόκτησης πληροφοριών για την έκθεση των ανθρώπων σε χημικά μέσω των «βραχιολιών» σιλικόνης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα μπορούν ευκολότερα να εντοπίζουν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά κάποιες ασθένειες, που εκδηλώνονται εξαιτίας τους.