Τέσσερις αιώνες μετά το θάνατο του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο δήμος της Μαδρίτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έρευνα για τον εντοπισμό των λειψάνων του ώστε «να ξεπληρώσει το μεγάλο χρέος του απέναντι στον πρίγκιπα των γραμμάτων» της Ισπανίας.
Η ανεύρεση του τάφου του Θερβάντες «θα επέτρεπε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στον πρίγκιπα των γραμμάτων της Ισπανίας, απέναντι σε αυτήν την προσωπικότητα που ενδεχομένως άφησε το βαθύτερο αποτύπωμα που έχει αφήσει ποτέ Ισπανός στην ιστορία της ανθρωπότητας», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου, Χοσέ Φρανθίσκο Γκαρθία.
Το γνωστότερο έργο του Θερβάντες, ο «Δον Κιχώτης», που εκδόθηκε σε δύο μέρη το 1605 και το 1615, είχε παγκόσμια απήχηση. «Για την πόλη μας, η ανεύρεση των λειψάνων του συνιστά ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά έργα που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Γκαρθία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών».
Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε μια γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Μπάριο δε λας Λέτρας («Συνοικία των Γραμμάτων) προς τιμή των διάσημων κατοίκων της: του Θερβάντες αλλά επίσης του Λόπε ντε Βέγα, και των μεγάλων αντιπάλων του «Χρυσού Αιώνα», Φρανθίσκο ντε Κεβέδο και του Λούις ντε Γκόνγκορα.
Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε στη συνοικία αυτή, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616. Είναι άγνωστο όμως πού ακριβώς βρίσκεται ο τάφος του ο οποίος «χάθηκε» λόγω των εργασιών επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού. Επί πολλά χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν έρευνες στα τυφλά στον χώρο αυτό, που κατοικείται ακόμη από μοναχές. Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921.
«Η τεχνολογία έχει προοδεύσει αρκετά και μας διασφαλίζει πλέον ότι μια έρευνα με γεωραδιοεντοπιστές θα μπορούσε να καθορίσει με σχετική ακρίβεια το πού είναι θαμμένος» ο συγγραφέας, εξήγησε ο Γκαρθία.
Η έρευνα, η πρώτη φάση της οποίας θα στοιχίσει στον δήμο 12-14.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.