Θα μπορούσε το μυαλό σας να συνεχίσει να ζει ακόμη και αφού το σώμα σας πεθάνει; Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο Stephen Hawking δήλωσε πρόσφατα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να καταστήσει δυνατό κάτι τέτοιο.
«Νομίζω ότι ο εγκέφαλος είναι σαν ένα πρόγραμμα στο μυαλό, το οποίο λειτουργεί σαν υπολογιστής», εξήγησε ο Hawking την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Cambridge Film Festival. «Έτσι είναι θεωρητικά δυνατό να αντιγράψουμε τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή και να υπάρχει μια μορφή ζωής μετά το θάνατο».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο κατόρθωμα βρίσκεται «πέρα από τις υπάρχουσες δυνατότητές μας», προσθέτοντας ότι «η συμβατική μετά θάνατο ζωή είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους, που φοβούνται το σκοτάδι».
Ο Hawking, 71 ετών, προέβη στις εξής δηλώσεις, με αφορμή την πρεμιέρα νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.
Ο ίδιος έχει μιλήσει και παλαιότερα για αυτό που αποκαλεί το «παραμύθι» του παραδείσου και της μετά θάνατο ζωής. Παρομοιάζοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένα χαλασμένο υπολογιστή, είπε: «Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατο ζωή για κατεστραμμένους υπολογιστές».
Κάποιοι άνθρωποι εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέψει τη μεταφορά των λειτουργιών του εγκεφάλου σε έναν υπολογιστή. Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος Dmitry Itskov, για παράδειγμα, ελπίζει πως κάποια μέρα θα μπορέσει να ανεβάσει το περιεχόμενο του εγκεφάλου σε ένα ρομπότ, ως μέρος της Πρωτοβουλίας του 2045, ανέφεραν πρόσφατα οι New York Times.
Μία άλλη ερευνητική ομάδα, που ονομάζεται Brain Preservation Foundation, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας διαδικασίας για τη διατήρηση του εγκεφάλου, μαζί με τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τη συνείδηση. H μέθοδος εστιάζει στη μετατροπή του εγκεφάλου σε πλαστική μορφή και διαμελισμό του σε μικροσκοπικά κομμάτια που στη συνέχεια θα λάβουν τρισδιάστατη μορφή σε έναν υπολογιστή.