«Δεν ξέρουν τι τους γίνεται». Με αυτό τον τρόπο γνωστός δικηγόρος επεσήμανε ότι αυτοί που διαχειρίζονται πολιτικά την υπόθεση των πλειστηριασμών, αγνοούν, ενδεχομένως επίτηδες, ότι στην ουσία δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί στην πράξη. Κι αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής, παρά μόνο με δικαστική απόφαση. Τόνισε δε ότι η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυτό το θέμα.
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 24ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε και λίγο αργότερα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία εισηγείται να απαγορευτεί η μεταβίβαση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στα κερδοσκοπικά funds και να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Η συζήτηση έχει ανάψει και η κυβέρνηση διαφωνεί με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ενώ οι βουλευτές προτάσσουν τα … στήθη τους για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία των φτωχών δανειοληπτών.
Η κυβέρνηση πάντως, που θα νομοθετήσει πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να ικανοποιήσει την Κομισιόν που απαιτεί να σταματήσει άμεσα η προστασία των επιτήδειων που καταχρώνται το καθεστώς του Νόμου Κατσέλη και η προστασία να περιοριστεί στους ευάλωτους. Υποχρεωτικά θα χρειασθεί να αντιμετωπίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία των πλειστηριασμών, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί επιτυχής πλειστηριασμός σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου. Η διάταξη αυτή υιοθετήθηκε προκειμένου να μπει φρένο στη μαφία των πλειστηριασμών που έβγαζε στο σφυρί ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι αν η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη τότε μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορεί η τιμή εκκίνησης και ουσιαστικά ελάχιστη τιμή πώλησης μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα κατώτερα της αντικειμενικής. Για να φτάσει όμως σε τέτοια απόφαση ένα δικαστήριο θα πρέπει να μην υπάρξουν νομικά μέτρα από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που έχει βγει στον πλειστηριασμό. Η κυβέρνηση πάντως προβληματίζεται αν θα πρέπει να επιτρέπεται ο πλειστηριασμός σε οποιαδήποτε τιμή. Το νέο όριο στις 180.000 ευρώ αντικειμενική τιμή δεν λύνει το πρόβλημα.
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS