Ενώ η Τρόικα επιστρέφει, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, αμέσως μετά το Eurogroup την Παρασκευή στην Αθήνα για να «τελειώσει» τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η Αθήνα σε απάντηση σχολίων αξιωματούχων του Euroworking Group ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1 δισ. ευρώ για 10μήνου του 2013, θεωρώντας ότι έτσι «ενισχύεται η διαπραγματευτική μας θέση», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
Οι Βρυξέλλες έγιναν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ιδιαίτερα αυστηρές με την Αθήνα, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου μπορεί «να εμφανίζεται στο εσωτερικό ότι ’’αντιστέκεται” στην τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνει είναι να στερεί από την οικονομική δραστηριότητα εξωτερικούς πόρους, τις δόσεις, τους οποίους υποκαθιστά με εσωτερικό δανεισμό, δηλαδή έντοκα γραμμάτια και κυρίως μη εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες…».
Έτσι, η βελτιωμένη εικόνα για το 10μηνο που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας είναι άνευ σημασίας γιατί οι Βρυξέλλες έδωσαν ήδη την ερμηνεία για το πώς προκύπτει το περιβόητο πλεόνασμα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε χθες ότι καθίσταται εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 345 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, συμπληρώνοντας ότι οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και τις έχει αποδεχθεί η τρόικα. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 660 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από 451 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 46,2%.
Στο 10μηνο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους περιορίστηκε στα 2.957 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.258 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8.726 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.592 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.139 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3.036 εκατ. ευρώ. Αν όμως εξαιρέσουμε τα έσοδα από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα, έναντι των στόχων, ήταν 1,1 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, μειώθηκε στα 728 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο, στα 455 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και, πλέον, υπάρχει υπέρβασή τους κατά 250 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 45.905 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (49.366 εκατ. ευρώ).
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η επιστροφή της Τρόικας θα είναι πολύ επώδυνη για την κυβέρνηση, που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει μέτρα 2,5-3 δισ. ευρώ, έστω και μη οριζόντια.