(Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτιστικό τομέα)
ΧΩΡΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ»
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ της Βιβλιοθήκης, διεύθυνση: Μιχαήλ Χαδέλη (Πάροδος Κούμα)
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 8:00 μ.μ
είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Οργάνωση: Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
1)Γιώργος Λαζόγκας: Εικαστικός, Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.
2)Λαυρέντης Μαχαιρίτσας : Μουσικοσυνθέτης, ερμηνευτής.
3) Παναγιώτης Μουζάκης: Σύμβουλος επικοινωνίας, παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
4)Κωνσταντίνος Τζαμιώτης: Συγγραφέας
5)Συραγώ Τσιάρα: Dr. Ιστορίας της Τέχνης, Προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/κης.
Συντονισμός εκδήλωσης- παρουσίαση:
Μάρθα Αρταπυρίδου. Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Επιμελήτρια Τέχνης.
Τα χρόνια που πέρασαν ήταν εξαιρετικά δύσκολα για την Ελλάδα. Άλλαξαν οι προτεραιότητες σε πολλούς τομείς της ζωής των Ελλήνων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προσαρμοστήκαμε σε νέα δεδομένα που απείχαν από συνήθειες και θεωρήσεις σχετικά το τι είναι απαραίτητο και τι πολυτέλεια. Αναθεωρήσαμε τρόπους ζωής. Η οικονομική κρίση υποδεικνύει ένα νέο μοντέλο ζωής. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ υποστήριζε ότι κάθε οικονομική κρίση προδιαθέτει το άτομο για μια νέα οπτική. “ Ο άνθρωπος αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη ζωή με μια νέα φιλοσοφία.” Άρα βρισκόμαστε σε μια εποχή που αναζητά νέες λύσεις.
Ποιοι θα τις δώσουν; Οι φιλόσοφοι, οι οραματιστές, οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς είναι τα δημιουργικά μυαλά που είναι ανοιχτά σε νέες προκλήσεις, σε καινούργια πράγματα. Άντεξε ο Πολιτισμός να αντιπαρέλθει στο καθημερινό αλλά και το ευρύτερο οικονομικό-πολιτισμικό αδιέξοδο; Πως αντιμετώπισε την κρίση; Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της κρίσης στις πράξεις, στις εκφάνσεις της σύγχρονης πολιτισμικής πραγματικότητας; Πως αντέδρασαν οι διάφοροι παράγοντες, οι φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό;
Πως αντιμετώπισαν οι οργανισμοί τα οικονομικά αδιέξοδα, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για τις πολιτιστικές δραστηριότητες τους; Οι καλλιτέχνες, γενικότερα οι δημιουργοί παρήγαγαν έργο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Οι διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είχαν την ικανότητα να προσελκύσουν θεατές σε μια όμορφη και δημιουργική εμπειρία; Τα έργα τους ήταν εμπνευσμένα, είχαν απήχηση στο κοινό; Ένα κοινό ήδη βεβαρημένο από σωρεία προβλημάτων, συμμετείχε στα ερεθίσματα που του πρόσφερε η τέχνη;
Ζούμε την οικονομική κρίση μόνο με απώλειες, χωρίς κάποια ενθάρρυνση για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον μέσω του πολιτισμού; Πέρα από την οικονομική κρίση, ζούμε παράλληλα μια κρίση ανθρωπιστικών αξιών, μια γενικότερη έλλειψη αισθητικής και παιδείας; Ποια προοπτική έχουν κυρίως οι νέοι, είναι απαραίτητο να εμποτιστούν από ένα όραμα ύπαρξης, από ανθρωπιστικές αξίες, τις οποίες θα βρουν στη τέχνη; Μήπως η οικονομική κρίση αδυνατεί να τους προσφέρει τα οφέλη ενός πολιτισμού ικανού να τους ωθήσει στην γνώση της ομορφιάς; Όλα αυτά τα ερωτήματα κρίθηκε απαραίτητο να απαντηθούν σε μια ημερίδα με θέμα: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτιστικό τομέα. Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού προσκλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις και την εμπειρία τους σε ένα ποικίλο φάσμα ουσιαστικών ερωτημάτων που καλύπτει τα σημαντικά ζητήματα του πολιτισμού στη περίοδο της κρίσης.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Γιώργος Λαζόγκας
Ο Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης. Από το 1975 έως το 1999 δίδαξε ζωγραφική στην Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2008 επανέρχεται στο διδακτικό έργο, καθώς εκλέγεται καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει δείξει δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Biennale Sao Paolo, Βραζιλία, Μπιενάλε Λισσαβόνας, Πορτογαλία, Biennale de Paris Musee D’ Art Modern Paris Grand Palais, Παρίσι). Τα έργα του βρίσκονται σε διάφορες Συλλογές.
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο. Η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση με αγγλικό στίχο γίνεται το 1978. Συμμετέχει ως ερμηνευτής και συνθέτης στο συγκρότημα ΤΕΡΜΙΤΕΣ. Το 1988 κλείνει ο κύκλος του συγκροτήματος το οποίο άφησε πίσω του επιτυχημένες συναυλίες και δημοφιλείς συνθέσεις. Το 1989 κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο. Στην πολύχρονη καριέρα του ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Συνεργάζεται δισκογραφικά με σημαντικούς ερμηνευτές για τους οποίους έχει συνθέσει τραγούδια τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Παναγιώτης Μουζάκης
Ο Παναγιώτης Μουζάκης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969. Σήμερα είναι σύμβουλος επικοινωνίας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Πολιτιστικής Διαχείρισης. Υπήρξε συνεργάτης πολλών γνωστών καλλιτεχνών και παραγωγός μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θέματα έρευνας και ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της επικοινωνίας, καθώς και με την ανάλυση υψηλών δεδομένων (big data).
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κινηματογράφο. Ζει στην Αθήνα. Βιβλία του Η πόλη και η σιωπή (Καστανιώτης 2013), Η εφεύρεση της Σκιάς (Καστανιώτης 2008), Παραβολή (Καστανιώτης 2006), Ο Βαθμός δυσκολίας (Ίνδικτος 2005), Βαθύ πηγάδι (Ίνδικτος 2003), Η Συνάντηση (Ίνδικτος 2002). Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά, ανθολογίες και συλλογές διηγημάτων. Το πρώτο του θεατρικό έργο Ουδέτερη ζώνη απέσπασε Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα. Το έργο του Μια εξαιρετικά απλή δουλειά περιλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Ανθολογία Θεάτρου. Κείμενα του καθώς και άρθρα για θέματα πολιτισμού και περί σύγχρονης Τέχνης έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Τουρκικά, Ισπανικά, Σερβικά και Ουγγρικά.
Έχει εργαστεί ως Διευθυντής του μηνιαίου πολιτικού και πολιτιστικού ενθέτου της Ελευθεροτυπίας Κοντέινερ (2009-2010), ως Διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού highlights (2002-2007), ως Διευθυντής της ετήσιας έκδοσης Στιγμιότυπα ελληνικού πολιτισμού (2002-2007), ως Αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού Αντί (2000 – 2002), ως Κειμενογράφος Διαφήμισης (Spot Thomson, 1997), ως σκηνοθέτης στην εβδομαδιαία πολιτιστική εκπομπή Night Life (ET2, 1994-1995). Έχει επίσης οργανώσει δεκάδες συνέδρια και ημερίδες για θέματα πολιτισμού υπό την αιγίδα Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων και Ιδρυμάτων. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα.
Συραγώ Τσιάρα
Η Συραγώ Τσιάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως επιμελήτρια-ιστορικός τέχνης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη και διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη δημόσια γλυπτική και την εθνική μνήμη στην Ελλάδα. Συνεπιμελήθηκε τη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης Πράξις. Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς (2009), και μεταξύ άλλων τις εκθέσεις: Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες (2006), Ανησυχητικές μούσες (2011) και Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων (2012). Δίδαξε δημόσια τέχνη, ιστορία των κινημάτων της πρωτοπορίας και θεωρία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2004-2007). Είναι η υπεύθυνη επιμελήτρια της εθνικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Βενετίας για το 2013.
Φωτογραφία: Βασίλλης Τριαντίς- “Δισπορά”