Για τις 28 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε τελικώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που επρόκειτο να ασχοληθεί με το ζήτημα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Το αδιέξοδο στις σχέσεις των δυο εταιριών προέκυψε μετά την περίεργη (αν μη τι άλλο) απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ με την οποία υποχρεώθηκε η ΔΕΗ να διαθέτει το ρεύμα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος σε τιμή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής της. Η περίφημη αυτή απόφαση, που μάλιστα ελήφθη κατά πλειοψηφία, όρισε τιμή 36,6 ευρώ ανά MWh, τη στιγμή που η ΔΕΗ υποστηρίζει μέσω των κοστολογικών της στοιχείων τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ότι ακόμη και η λιγνιτική, δηλαδή η φθηνότερη, παραγωγή της, κοστίζει 56 ευρώ ανά MWh.
Πίσω από την απόφαση της Διαιτησίας, συντάχθηκε το σύνολο των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, ασκώντας με κάθε δυνατό τρόπο πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να επιβληθεί στη ΔΕΗ η υιοθέτηση της τιμής των 36,6 ευρώ ανά MWh, κατ΄αρχήν για την Αλουμίνιον και βεβαίως στη συνέχεια για το σύνολο των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ρεύματος.
Η σθεναρή στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, αλλά και του συνόλου των μελών του ΔΣ της επιχείρησης οδήγησε στη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων: «Ας έρθει ο μέτοχος του 51% δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών να μας πει να πουλάμε κάτω του κόστους. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κατηγορηθούμε για απιστία.»
Και ενώ η διελκυστίνδα συνεχιζόταν με τη διασπορά φημολογίας ότι το δημόσιο δεν θα πάει στη γενική συνέλευση και ότι το «κεφάλι» του Ζερβού και των άλλων κρέμονται σε μια κλωστή, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο. Να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο εκπρόσωπος του δημοσίου βεβαίως και συμμετείχε στη γενική συνέλευση και τόνισε ότι το δημόσιο έχει ως μέτοχος την υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, αλλά ταυτόχρονα έχει την υποχρέωση να χαράξει τη βιομηχανική πολιτική. Ζήτησε λοιπόν αναβολή της συνέλευσης για ένα μήνα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις.
Σύντομα λοιπόν θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και όπως όλα δείχνουν θα γίνει δια στόματος πρωθυπουργού.