Η κυβέρνηση είτε από απελπισία, επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν, είτε από πολιτική ανάγκη, επειδή τα δημοσκοπικά της είναι πολύ χειρότερα από αυτά που βγαίνουν στον αέρα, χάραξε τη γραμμή Μαζινό που λέγεται «όχι άλλα οριζόντια μέτρα», καθώς δεν τα αντέχει η κοινωνία. Ντύθηκε λοιπόν με ρούχα παραλλαγής και είναι έτοιμη για όλα, ακόμη και για το φόνο της… διαπραγμάτευσης.
Η Τρόικα δεν έρχεται και ζητά μέτρα τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ για το 2014, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει μόνο για 500 εκατ. “Στον αέρα” είναι ακόμη και τα προαπαιτούμενα, κυρίως η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, καθώς η τρόικα επιμένει στο λουκέτο, ενώ η κυβέρνηση συζητά μόνο την αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Το σκηνικό μοιάζει εκρηκτικό, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ως το Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας». Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη στην “Ημερησία του Σαββάτου” ότι από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, ο ίδιος θα ζητήσει πολιτική λύση στο ζήτημα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ενδεχομένως και με έκτακτο Eurogroup την άνοιξη του 2014.
Τα 35 αγκάθια που υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα είναι σκληρά. Συνοπτικά είναι: Α) Κατά πόσον το πρωτογενές πλεόνασμα των 340 εκατ. ευρώ είναι πραγματικό. Β) Με ποια μέτρα θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό ως και το 2015 και Γ) Πώς θα αντιμετωπιστούν οι «γκρίζες ζώνες» στα Ταμεία και στα οικονομικά της υγείας. Ανάμεσά τους υπάρχει και η καθυστερημένη από τον Αύγουστο καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Η δήλωση Στουρνάρα ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην ελληνική οικονομία” απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση.
Δεν είναι τυχαίο που οι Financial Times έγραψαν ανάλυση με τίτλο «Η τρόικα υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» την στιγμή που «η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές βελτιώνεται, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χρόνο που συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης των 173 δισ. ευρώ. Τα hedge funds επενδύουν σημαντικά στα warrants των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στο μικρό χρηματιστήριο της Αθήνας». Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα αρχίσουν τα τηλέφωνα στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο ΔΝΤ και όπου αλλού στο στιλ, αν επιμείνετε θα πάμε σε εκλογές και τότε μπορεί να βρεθείτε με τον Τσίπρα απέναντι…