Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΔΕΗ πρόσφατα, κατέγραψε στις δικαστικές αίθουσες, μια νίκη στα σημεία, αλλά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη γενική συνέλευση των μετόχων της, που έχει οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής και ανακοπής της Αλουμίνιον κατά της διαταγής πληρωμής που είχε εκδώσει η ΔΕΗ για ποσό 17,4 εκατ. ευρώ, με βάση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2011. Η απόφαση αυτή θεωρούσε ως παράνομη κρατική ενίσχυση την τιμολόγηση της Αλουμίνιον για το διάστημα 1-1-2007 έως και 6-3-2008. Η συγκεκριμένη τιμολόγηση είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ με παλαιότερη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα της Αλουμίνιον και αποτελούσε συνέχιση της τιμολόγησης με βάση το ειδικό καθεστώς της σύμβασης του 1960 με την PECHINEY, παρά το ότι η σύμβαση αυτή είχε λήξει το 2006.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ειδική τιμολόγηση με βάση τη σύμβαση της PECHINEY που κρίθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδήγησε σε συνολική μεσοσταθμική χρέωση που ανήλθε σε 44,23 ευρώ/MWh.
Το ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπλοκη αυτή υπόθεση, το οποίο τη συνδέει άμεσα με τις τρέχουσες εξελίξεις είναι ότι η τιμή που είχε κριθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση είναι κατά πολύ υψηλότερη από τα 36 ευρώ ανά MWh που όρισε η πρόσφατη απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ και την οποία η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής.
Έτσι η ΔΕΗ έχει στα χέρια της ένα «βαρύ» επιχείρημα εν όψει της γενικής συνέλευσης για να της 28ης Φεβρουαρίου. Σε αυτή, θα κληθεί ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με απλά λόγια η κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα με τη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους στο όνομα της στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας δεν μπορεί να συνεχιστεί.