Πολύ γκρίνια και διαμαρτυρίες έχει συγκεντρώσει το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το πρώτο νομοθέτημα που έχει φέρει η τωρινή του ηγεσία μετά τις εκλογές) με αρκετούς βουλευτές της Περιφέρειας να ψιθυρίζουν δεξιά και αριστερά, ανεξάρτητα από τον πολιτικό φορέα που εκπροσωπούν, ότι δεν θα ψηφίσουν άρθρα του, αν αυτά δεν επαναδιατυπωθούν, όταν με το καλό έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη βρίσκεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Το σχετικό σχέδιο νόμου η αλήθεια είναι ότι επιχειρεί να τακτοποιήσει μια πληθώρα θεμάτων. Από αδειοδοτήσεις στάβλων, φυτοφάρμακα και farmers market, μέχρι ζητήματα ασφάλειας τροφίμων και πρόστιμά. Ειδικά σε ότι αφορά στους ελέγχους στα τρόφιμα γίνεται ένας ψιλοπανικός, αφού βουλευτές της συγκυβέρνησης (κι όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ) πιστεύουν ότι με το σχέδιο νόμου ουσιαστικά καταργείται ο ΕΦΕΤ, καθώς η διατύπωση περί ελέγχων θεωρείται μάλλον ασαφής.
Λέει δηλαδή ότι οι έλεγχοι είναι πλέον αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα διενεργούνται από τις υπηρεσίες του και τον ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ όμως ως οργανισμός ούτως ή άλλως υπό την εποπτεία του εν λόγω υπουργείου….Οι εργαζόμενοι μάλιστα δηλώνουν προς όλους τους τόνους πως αν το υπουργείο ενδιαφερόταν για τον οργανισμό θα είχε ξεκάθαρες αναφορές στο σχέδιο νόμου για την αποστολή του και τον ενίσχυε περαιτέρω. Η πρότασή τους μάλιστα κάνει λόγο για μετατροπή του ΕΦΕΤ σε ανεξάρτητη αρχή.
Το θέμα όμως είναι ένα και μοναδικό, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή συνδικαλιστικές σκοπιμότητες: η ασφάλεια των προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή. Δεν έχει καμία σημασία αν θα λέγεται ΕΦΕΤ, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα διενεργεί τους ελέγχους, αυτό που έχει σημασία είναι η εξασφάλιση ενός θωρακισμένου συστήματος ελέγχου (στα πρότυπα του FDA γιατί όχι; ) που θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον καταναλωτή και θα λειτουργεί αποτελεσματικά απέναντι στις παραβατικές συμπεριφορές.
Το διασφαλίζει αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου;