Θα θέλατε να ακούσετε στο ρεπερτόριο του φεγγαριού; Ένας διαδικτυακός ραδιοσταθμός μετατρέπει σε μουσική τις μετρήσεις της ακτινοβολίας στη Σελήνη.
Ο επιστημονικός ραδιοσταθμός λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνει μετρήσεις της ακτινοβολίας που δέχεται ο Σεληνιακός Αναγνωριστικός Δορυφόρος (LRO) της ΝASA. Τα επίπεδα της ακτινοβολίας καθορίζουν τις νότες και το κλειδί της μουσικής, καθώς και το ποιο όργανο ακούγεται.
«Η μουσική διευκολύνει τους ανθρώπους να προσλάβουν τα δεδομένα. Είναι κάτι που μοιάζει φυσικό για τις διαστημικές αποστολές», εξήγησε ο Τζον Κέλερ, ερευνητής της αποστολής LRO στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.
Ο ραδιοσταθμός, που ονομάζεται Crater Live και δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμπσαϊρ, διαθέτει έξι ανιχνευτές που καταγράφουν τα ενεργητικά σωματίδια τόσο της κοσμικής ακτινοβολίας όσο και των ηλιακών εκρήξεων.
Οι λειτουργίες του είναι οι εξής: μετράει την επίδραση της ακτινοβολίας σε ένα υλικό που μοιάζει με τους ανθρώπινους ιστούς, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η έκθεση στην ακτινοβολία θα επηρέαζε ένα ανθρώπινο πλήρωμα και μελετά την επίδραση της ακτινοβολίας στην ίδια τη σεληνιακή επιφάνεια.
Κάθε σωματίδιο που προσκρούει στους ανιχνευτές καταγράφεται ως ένα «κλικ». Οι μετρήσεις μεταδίδονται στο Crater Live, όπου ειδικό λογισμικό μετατρέπει τα κλικ σε τόνους μιας κλίμακας τεσσάρων οκτάβων. Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα του ήχου, τόσο μικρότερα είναι τα επίπεδα ακτινοβολίας.
Το λογισμικό καθορίζει το κλειδί της μελωδίας και το όργανο που θα ακούγεται με βάση την πρόσφατη δραστηριότητα: τα χαμηλότερα επίπεδα αντιστοιχούν στο πιάνο, ενώ τα υψηλότερα στον ήχο του μπάντζου.