Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως σαφώς έχει γίνει αντιληπτό, έχει κάνει ούτε λίγο ούτε πολύ σημαία την περίφημη μελέτη του ΟΟΣΑ που μας είπε τι πρέπει να γίνει (λες και δεν ήταν γνωστό στους παροικούντες) για αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας.
Έτσι λοιπόν η πολιτική του ηγεσία σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να επιτύχει εκεί όπου όλες οι προηγούμενες είχαν αποτύχει ή (άντε να το πούμε κομψότερα) θα μπορούσαν να είχαν καταφέρει περισσότερα.
Καλοπροαίρετα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι κάθε σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα τύχει μια ενδελεχούς, σφαιρικής εξέτασης για την βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μεσομακροπρόθεσμη επίπτωση της όχι μόνο στις τιμές αλλά γενικότερα στην αγορά. Κι όχι μόνο.
Μεταξύ όλων των άλλων όπως λέγεται συζητείται η παροχή της δυνατότητας στα σούπερ μάρκετ να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι με το που δόθηκε η δυνατότητα να πωλούν γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας οι τιμές έπεσαν σημαντικά. Ναι έτσι είναι.
Ειρήσθω εν παρόδω αυτό το επιχείρημα αν το διαβάσεις ανάποδα, θα δεις μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ρουσφετιών προς επαγγελματικό κλάδο, που βάζει τη δική του ψηφίδα για το πως έχουμε φτάσει εδώ ως χώρα και το πόσο δούλεμα έχουμε φάει ως πολίτες. Εάν το παιδάκι σου ήταν έως 6 μηνών, το γάλα το αγόραζες μόνον από το φαρμακείο, σε τιμές φαρμάκι, κι αν έκανες κακό υπολογισμό και ξέμενες, έτρεχες σαν τον μ…α από φαρμακείο σε φαρμακείο να το βρεις… Το επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορεί το γάλα για βρέφη να πωλείται δίπλα σε απορρυπαντικά, είναι θέμα ασφάλειας (κι ένα σωρό άλλες ανοησίες). Από έξι μηνών όμως κι έπειτα, το ίδιο γάλα με τη σήμανση δεύτερης βρεφικής ηλικίας μπορούσες να το αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ σε τιμές έως και 40% φθηνότερα…. Οι φαρμακοποιοί και οι διοικούντες έβλεπαν ζήτημα ασφάλειας έως 6 μηνών. Εξι μηνών και μιας μέρας, δεν έβλεπαν κανένα θέμα ασφάλειας…
Όμως, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν είναι γάλα.
Μη συνταγογραφούμενο είναι αυτό που δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και σε καμία περίπτωση δεν παύει να είναι φάρμακο (π.χ. παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη). Σε μια χώρα που καταπίνει τα αντιβιοτικά λες και είναι καραμέλες, εμείς σαφέστατα είμαστε οι πλέον αναρμόδιοι να μιλήσουμε για άλλα θέματα που προκύπτουν (από την πώληση τους στην ελεύθερη αγορά), παρά μόνον για την τιμή.
Επί της τιμής, λοιπόν, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου λέει πως η ελεύθερη πώλησή τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα φέρει αυξήσεις στις τιμές περισσοτέρων των 859 σκευασμάτων όπως αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη και ρινικά σπρέι, που ανήκουν στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Προφανέστατα γνωρίζει, δεν το λέει τυχαία.
Για να δούμε τι γνωρίζει και τι θα θεσμοθετήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.