Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

10,5 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα μόνο μέχρι τον Ιούλιο

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Εντυπωσιακά και αισιόδοξα τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 έφθασε σχεδόν τα 10,5 εκατομμύρια.

Είχαμε μεγάλη άφιξη αφίξεων στην Ελλάδα κατά 20,8%, ωστόσο, το budget που οι τουρίστες ξόδεψαν ήταν μειωμένο κατά 5,6% ανά ταξίδι, σε σύγκριση πάντα με τα περσινά στοιχεία για την αντίστοιχη περίοδο.

Για το συγκεκριμένο επτάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 13,8% σε σχέση με πέρσι. Αυτό δημιούργησε αντίστοιχη αύξηση στο πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου από 4,807 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, σε 5,469 το 2014.

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης το οφείλουμε στους τουρίστες από την Ευρωπαική Ένωση, από τους οποίους τα έσοδά μας αυξήθηκαν κατά 15,9% σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα αύξηση παρουσίασαν και τα έσοδα από τουρίστες εκτός Ευρωπαικής Ένωσης κατά 11,1%.

Πάντως το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο τουρισμός σώζει την κατάσταση, αφού το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου πλέον ανέρχεται στο 50,8%. Στο σύνολο των καθαρών εσόδων από υπηρεσίες το 53,8% μας το προσέφερε ο τουρισμός, κάτι το οποίο είναι μεγάλη ανάσα για το ελληνικό εξαγόμενο προϊόν.

Πάντως φαίνεται πως οι έλληνες που απασχολούνται στον τουρισμό και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες την φετινή χρονιά παρουσίασαν ένα προφίλ μιας ακόμη ωριμότερης αγοράς και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Όμως για να μην ευλογούμε και πολύ τα γένια μας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε και κυρίως η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πως ο τουρισμός είναι ένα μαξιλάρι που δεν αρκεί. Αν δεν θέλουμε να καταντήσουμε μια τριτοκοσμική οικονομία όπου θα στηρίζει όλα της τα έσοδα στον εξωτικό και φθηνό τουρισμό που προσφέρει θα πρέπει να γίνουν σχέδια για την ουσιαστική ανάπτυξη και άλλων τομέων της οικονομίας και όπως αυτού της τεχνολογικής καινοτομίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων